Comentarii

Miza și rolul României, în războiul grâului

Zelenski a criticat statele din estul Europei pentru că au impus embargou grâului ucrainean.

Relația dintre Polonia și Ucraina s-a deteriorat grav în ultima vreme din cauza deciziei guvernului de la Varșovia de a menține interdicția pentru cerealele din țara vecină.

Fermierii români anunță că au avut pierderi de 3 miliarde de euro în urma intrării pe piață a grâului ucrainean ieftin.

35 de miliarde de dolari valorează producția de cereale a Ucrainei, bani de care depinde funcționarea economiei afectate de invazia Rusiei.

O navă de transport sub pavilion togolez a fost afectată de o explozie în rada portului Sulina, cel mai probabil din cauza lovirii unei mine aflate în derivă, conform unei declarații făcute de prim-ministrul Marcel Ciolacu.

România se află în mijlocul unui război al grâului care afectează puternic relația dintre statele est-europene și Ucraina.

Înainte de începerea sângerosului conflict, țara vecină producea în jur de 85 de milioane de tone de grâu într-un an, fiind pe locul 7 în lume.

Pentru comparație, România, într-un an bun, produce puțin peste 10 milioane de tone.

Prețul mediu pentru o tonă de grâu în anul 2022 a fost de 430 de dolari. Astfel, valoarea cerealelor ucrainene e în jur de 35 de miliarde de dolari.

Se înțelege mai ușor de ce, pentru Ucraina, transportul, depozitarea și exportul cerealelor reprezintă o activitate vitală, una care susține întreaga economie a țării vecine.

Până la invadarea Ucrainei de către Rusia, grâul din țara vecină ajungea în proporție de 65% pe piețele din Africa și Asia. Cerealele ucrainene evitau piața comună europeană din cauza reglementărilor dure de import și taxe vamale. 

UE are o politică agrară comună prin care favorizează producătorii din statele membre.

Ieșirea Rusiei din acord a adus războiul pe Dunăre

Odată cu începerea războiului, alianța statelor care sprijină Ucraina a luat mai multe decizii pentru a ajuta economia din țara afectată de război, printre care înlăturarea restricțiilor pentru importurile de grâu și sprijin pentru depozitare și transport.

O perioadă de un an a funcționat și acordul încheiat între Rusia și Ucraina, arbitrat de ONU și Turcia, pentru protejarea navelor care transportă cereale pe Marea Neagră, acord pe care Moscova l-a denunțat în luna iulie a acestui an.

KREMLIN. Vladimir Putin a decis să scoată Rusia din acordul grâului pentru a provoca o criză alimentară globală – Foto: Hepta.ro

De atunci, războiul grâului s-a manifestat prin raiduri repetate ale Rusiei asupra Odesei și a porturilor de la Dunăre, Reni și Izmail, unde se depozitează și se transferă mari cantități de grâu, dar și apariția unor tensiuni tot mai mari între fermieri și guvernele din România, Polonia, Bulgaria, care au acceptat să importe grâu ucrainean.

Fermierii, amenințați de prețul scăzut al cerealelor din această țară, au reacționat, cerând stoparea importurilor.

Zelenski critică statele din estul Europei

În acest context complicat,

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button