Politica

Senatoarea Nicoleta Pauliuc, discuții cu E.S. Ihor Prokopchuk, ambasadorul Ucrainei în România

foto: Facebook, Nicoleta Pauliuc

Președinta Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională a Senatului, Nicoleta Pauliuc, l-a primit luni, 18 septembrie a.c, pe E.S. Ihor Prokopchuk, ambasadorul Ucrainei în România.

În deschiderea întrevederii, senatoarea Nicoleta Pauliuc l-a felicitat pe E.S. Ihor Prokopchuk pentru activitatea intensă pe care o desfășoară în România.

Au fost abordate teme ce privesc relația bilaterală, în contextul războiului de agresiune declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei, potrivit unui comunicat oficial.

În cadrul întâlnirii, oficialul român a subliniat că România a acordat sprijin multidimensional și consistent Ucrainei. Atât instituțiile statului român, precum și societatea civilă, au acționat în solidaritate cu Ucraina și cu poporul ucrainean. România condamnă în termenii cei mai fermi războiul de agresiune declanșat la 24 februarie 2022 de Federația Rusă împotriva Ucrainei, ce reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului internațional, inclusiv a Cartei Organizației Națiunilor Unite, precum și a principiilor fundamentale ale ordinii internaționale.

“România va susţine Ucraina atât timp cât va fi nevoie pentru ca obiectivul asumat, anume eliberarea întregului teritoriu aflat ilegal sub ocupaţie rusească, să fie atins. Înţelegem foarte bine că, pentru întreaga lume civilizată, îndeosebi pentru Europa, victoria asupra Federaţiei Ruse este esenţială tocmai pentru a împiedica astfel de conflicte pe viitor. Recunoaştem faptul că ucrainenii luptă de partea binelui şi ajută astfel întreaga Europă. România va continua să fie un sprijin solid pentru Republica Moldova şi Ucraina în demersurile la care s-au angajat pentru aderarea la Uniunea Europeană”, a conchis Nicoleta Pauliuc.

foto: Facebook. Nicoleta Pauliuc

România s-a numărat printre cele mai active state în sprijinirea parcursului european al Ucrainei, politica de extindere către est reprezentând o opțiune strategică a Uniunii Europene. Decizia de a acorda statutul de stat candidat Ucrainei și Republicii Moldova, la 23 iunie 2022, a reprezentant un moment istoric, iar România și-a reiterat angajamentul de a oferi sprijin Ucrainei în implementarea reformelor necesare pentru aderarea la UE, prin împărtășirea experienței și parcursului nostru european.

Ambasadorul Ucrainei și-a  exprimat mulțumirea pentru ajutorul multilateral acordat de statul român, arătând că partea ucraineană este deschisă să dezvolte colaborarea pe cât mai multe planuri.

  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button