Președintele Finlandei, despre dronele căzute în România: Risc de apariție a unui război pe scară largă, urmat de un altul, enorm, în care să fie folosite armele nucleare
Liderul țării nordice consideră că dronele rusești care se prăbușesc pe teritoriul României reprezintă un motiv de îngrijorare în cadrul alianței, dar și unul dintre scenariile care pot duce la escaladarea conflictului.
Șefii politici occidentali trebuie să-și asume responsabilitatea de a nu intensifica o confruntare care poate, oricând, să degenereze într-un război nuclear.
Criza din Deltă poate fi folosită pentru a întări cu adevărat flancul estic al NATO, nu doar prin declarații politice, atât în România, cât și în Bulgaria, ambele țări aflându-se foarte aproape de ținte vizate de Rusia în Ucraina.
Președintele Finlandei e în ultimele luni de mandat, aflându-se la conducerea republicii de 12 ani. În ianuarie 2024 urmează să aibă loc alegeri. Sauli Niinisto, 75 de ani, e considerat liderul politic în activitate cu cea mai mare expertiză legată de Rusia și Vladimir Putin.
Finlanda are o graniță de 1.300 de kilometri cu Rusia, iar în acest an, la 4 aprilie, a devenit membră NATO. Renunțarea la statutul de neutralitate a fost provocată de invadarea Ucrainei de către Rusia.
Sauli Niinisto s-a întâlnit frecvent cu Putin în ultimii ani și au vorbit adeseori la telefon, Helsinki-ul păstrând un important canal de comunicare cu Moscova, chiar dacă, după începerea războiului, contactele s-au rărit.
Președintele Finlandei susține că Ucraina are nevoie de ajutor economic, strategic și militar pentru a face față invaziei și a-și elibera țara.
În același timp, spune că liderii politici occidentali, aflați în poziții executive, trebuie să-și asume responsabilitatea pentru a nu escalada o confruntare care poate oricând să degenereze într-un război nuclear.
Lucrurile mici pot schimba evoluția conflictului
„Există o diferență între cei care sunt la conducerea statelor și au o responsabilitate față de ce se întâmplă în Ucraina și cei care observă situația din exterior. Și în Finlanda, la fel cum se întâmplă și în alte țări, auzim voci care spun că America ar trebui să facă așa sau altfel. Vreau să subliniez faptul că, dacă va exista o escaladare către o confruntare mai intensă, asta va însemna un război mondial, iar într-o situație de confruntare globală, riscul nuclear devine mult mai mare. Oamenii trebuie să înțeleagă poziția celor care au responsabilități”, a declarat Sauli Niinisto, președintele Finlandei, într-un interviu pentru New York Times.
Liderul țării nordice consideră că dronele rusești care se prăbușesc pe teritoriul României reprezintă un motiv de îngrijorare în cadrul alianței, dar și unul dintre scenariile care pot duce la escaladarea conflictului cu consecințe neprevăzute.
„…resturile a ceea ce par a fi drone rusești care au aterizat recent în România arată că suntem într-o situație foarte sensibilă. Lucrurile mici pot schimba foarte mult evoluția conflictului și, din păcate, mai degrabă în rău decât în bine. Ne aflăm în fața unui risc de apariție a unui război pe scară largă, urmat de un altul, enorm, în care să fie folosite armele nucleare”, a declarat Sauli Niinisto, în interviul citat.