Actualitate

IT-ul, lovit în plin de măsurile fiscale. Chirieac: Să nu ducă la oprirea unei industrii care e în plin avânt. În România, IT-ul produce PIB cât agricultura

Analistul politic Bogdan Chirieac a comentat câteva dintre măsurile pe care le va lua Guvernul, în ceea ce privește modificarea codului fiscal.

Întrebat, la România TV, dacă vor pleca IT-știi din țară după ce s-a anunțat oficial că executivul are în vedere eliminarea privilegiilor fiscale în dreptul acestora, Bogdan Chirieac a răspuns:

„Nu, nu vor pleca din țară, dar vor lucra de unde sunt, căci internetul e mare, și vor primi banii, căci nu săvârșesc nicio ilegalitate, din Guyana Britanică. E perfect legal să deschizi o firmă off-shore. Toate multinaționalele din lume, nu doar din România, sunt deschise în paradisuri fiscale sau, dacă vreți, în Delaware, Statele Unite – își deschide firma pe internet acolo, că de aia e IT-st, și lucrează pentru Oracle, de pildă.

Eu cred că trebuie umblat cu multă grijă. Să salutăm totuși faptul că Guvernul Ciolacu s-a opus, într-un final, distrugerii micro-întreprinderilor din România. Au majorat impozitul acela de la 1% la 3%, dar n-au băgat, în funcție de profitabilitate, impozitul la 16%. Ăsta e un mare pas înainte pentru buna funcționare a economiei românești. Dar atenție! IT-ul a înflorit în România. Nu îl faceți să se veștejească! Dacă ai apucat să dai facilitățile ălea, greu le iei înapoi. Toate taxele băgate deodată să nu ducă la oprirea unei industrii care e în plin avânt. Aflasem că IT-ul în România produce PIB cât agricultura”.

Noile măsuri fiscale. Vor fi eliminate facilitățile în IT, construcții, agricultură și industria alimentară

Scutirea de impozit pe venit se va aplica în limita unui plafon lunar 10.000 de lei – în IT nu exista plafon înainte.

Pe lângă sectorul IT, se mai renunță la scutirea de contribuție CASS pentru angajații din construcții, agricultură și industria alimentară.

În ceea ce îi privește pe angajații din IT, aceștia vor fi scutiți de contribuția la Pilonul II. Cu toate acestea, angajații din IT, dar și cei din construcții, agricultură și industria alimentară (scutiți și anterior) vor pute opta să contribuie la Pilonul II.

Noile măsuri fiscale. Ce se va întâmpla cu IMM-urile?

O parte din contribuabilii care înregistrează în anul precedent o cifră de afaceri de peste 50.000.000 euro, și care în anul de calcul determină un impozit pe profit, cumulat de la începutul anului fiscal/anului fiscal modificat până la sfârșitul trimestrului/anului de calcul, mai mic decât impozitul minim pe cifra de afaceri stabilit vor fi obligați la plata impozitului pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri.

Cotele de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor sunt: 

  • 1%, pentru microîntreprinderile care realizează venituri care nu depășesc 60.000 euro inclusiv și care nu desfășoară activitățile prevăzute la lit. b) pct. 2;
  • 3%, pentru microîntreprinderile care:

1. realizează venituri peste 60.000 euro; sau

2. desfășoară activități, principale sau secundare, corespunzătoare codurilor CAEN: 5821 – Activități de editare a jocurilor de calculator, 5829 – Activități de editare a altor produse software,

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button