Comentarii

Pentru moldovenii pro europeni, George Simion e un fel de Ilan Șor, iar AUR trebuie interzis pentru finanțare ilegală – Interviu

Ina Coșeru, deputată PAS în Parlamentul Moldovei, a susținut, într-o discuție cu Spotmedia.ro, că pericolul ajungerii la guvernare a unor partide pro-ruse nu a trecut chiar dacă Gruparea ȘOR a fost scoasă în afara legii.

Declarații importante:

Aș putea să fac o paralelă cu Republica Moldova în care am avut un partid este exact ca AUR, e vorba de Gruparea ȘOR. Și la alegerile din țara noastră e posibil ca o nouă formațiune creată de ruși să preia o parte din guvernare. Totuși, îmi vine greu să cred acest lucru, pentru că, până la urmă, totul ține de capacitatea de a informa populația.

Acțiunile organizate de Grupul ȘOR au fost plătite de Rusia, inclusiv protestele care au avut loc în capitala Republicii Moldova și în alte orașe din țară.

Autoritățile din Republica Moldova nu au niciun control asupra Transnistriei și, bineînțeles, a fost permanent folosită ca o armă de șantaj împotriva guvernelor de la Chișinău, fiind o gaură neagră prin intermediul căreia s-au făcut tot felul de ilegalități.

Imediat după invadarea Ucrainei de către Rusia, a fost o perioadă dificilă în Moldova. Nu exista motorină la stațiile de alimentare. Nu ne puteam deplasa cu mașinile, curentul se întrerupea, iar oamenii erau în pericol să nu-și poată încălzi locuințele.

Ina Coșeru, 48 de ani, este deputată din partea PAS, partidul Maiei Sandu, din anul 2021. A absolvit Universitatea de Stat din Tiraspol în 1997, și Academia de Studii Economice a Moldovei în 2008, fiind un politician implicat în procesul de aderare al țării la Uniunea Europeană. 
În ce perioadă de timp credeți că Republica Moldova va intra în Uniunea Europeană?

Integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană este obiectivul nostru numărul unu. E cel mai ambițios proiect politic de la declararea independenței din 1991.

În opinia mea, integrarea europeană putea să se producă mult mai repede dacă am fi avut guvernări care și-ar fi dorit cu adevărat acest lucru. 

Cetățenii Republicii Moldova, încă din 2009, și-au exprimat dorința de a face parte din marea familie europeană, nu doar geografic, dar și politic, printr-un vot majoritar pentru partidele pro europene.

CHIȘINĂU. În ultimii patru ani, în Republica Moldova s-a creat o majoritate pro europeană. În luna mai, în capitala țării a fost un mare miting pentru accelerarea integrării în Uniunea Europeană – Foto: Hepta.ro
Unde credeți că se află Moldova în ce privește procesul de integrare?

Pentru Republica Moldova, obiectivul de integrare în Uniunea Europeană este anul 2030. Maia Sandu, președinta republicii, a anunțat oficial acest lucru. 

Din anul 2022, de când ne-a fost oferit statutul de țară candidată, am obținut lista celor 9 condiții la care lucrăm și așteptăm raportul Comisiei Europene în ce privește calendarul de implementare a condițiilor de aderare. 

Pentru anul 2023 ne dorim să ajungem în situația deschiderii negocierilor oficiale pentru aderare cu Moldova și cu Ucraina.

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button