PSD și PNL pregătesc marele bloc prin care să câștige tot. Rolul lui Iohannis, breșa pentru AUR și ce se aude de ceilalți
PNL ar putea scăpa de stigmatul locului trei la alegeri, PSD și-ar asigura menținerea liberalilor la guvernare, iar Klaus Iohannis ar mai juca un zar, două, chiar dacă ar rata miza la șah. Partidele își fac calcule pentru putere, un Bloc Democrat care să facă din AUR naționalistul cel rău, un pol de dreapta care să vină cu ceva la guvernare, nu doar fără penali în discurs.
Va vota însă românul ideologic, pe baza polarizărilor culturalem sau revanșard, pentru că nu a trăit mai bine?
Am trecut în revistă cu analistul politic Radu Magdin noile poziționări de pe scena politică și pârghiile care se mai pot trage de la Cotroceni pentru marea coaliție PSD – PNL. Cine și ce câștigă sau pierde?
Pe cine avantajează și pe cine nu o alianță PSD/PNL, care, iată, pare a avea și un nume de lucru, Blocul Democrat?
Cred că fiecare are un avantaj, dar unghiul este diferit. PNL are un avantaj, în sensul în care dacă intră sub umbrela unui coaliții nu mai apare ca partidul numărul trei, ca probabilitate mare, la alegerile europene din iunie anul viitor.
Deci ăsta ar fi avantajul PNL-ului, și anume faptul că ar face parte din, cum spunea un fost premier PNL, echipa câștigătoare, pentru că acest bloc democratic ar obține peste 30, poate chiar aș îndrăzni să spun peste 40% din voturile electoratului.
Ăsta ar fi avantajul PNL-ului.
Avantajul PSD-ului ar fi că elimină riscul de schimbare de lidership la nivel de PNL sau de presiune pe ruperea PNL-ului, pentru că dacă PNL-ul ajunge pe locul trei la europarlamentare, foarte probabil liberalii vor reacționa similar cum au reacționat în alte contexte istorice și se vor retrage în Opoziție, după un comitet executiv nervos în care vor lua o serie de decizii revoluționare, pentru că instinctul natural al fiecărui partid este să încerce să câștige alegerile și, odată ce le pierzi, încerci să sacrifici pe cineva, cel mai probabil liderul actual, chiar dacă acest lucru înseamnă o decuplare de un președinte lame duck ca Klaus Iohannis pe ultimele pe ultimele luni.
Deci PSD-ul câștigă certitudinea faptului că PNL-ul nu fuge de la guvernare, nu pleacă de la guvernare. Deci se elimină riscul de rupere a coaliției.
Pe de altă parte, dezavantajul ar fi că, într-adevăr, logic, matematic și în baza experienței politice, cele două partide ar putea scoate separat mai mult împreună decât alianța, pentru că vrei, nu vrei, o alianță oficială dezamăgește și mobilizează mai puțin o parte din electoratul tău.
Deci să spunem că PSD ar fi luat 20 și ceva sau 30 și ceva, PNL ar fi luat 15 și ceva, speră ei în buza a 20 și ceva, împreună ar lua cu siguranță mai mult PSD plus PNL decât această coaliție, acest bloc democratic.
Deci ăsta ar fi dezavantaj. De aici și comentariile AUR,