Opinie Cristian Bichi, consilier guvernator BNR: Comisia Europeană stabileşte că euro digital va fi un complement al numerarului
În data de 28 iunie 2023, Comisia Europeană a aprobat un pachet legislativ privind moneda unică pentru a asigura un cadru legal pentru o posibilă emitere a monedei euro digitale de către Banca Centrală Europeană (BCE) şi pentru a garanta utilizarea în continuare a bancnotelor şi monedelor metalice în euro. Detalii despre aceste reglementări, ce sunt de natură a influenţa viitorul banilor în UE, sunt oferite în continuare.
Pachetul Moneda Unică – aspecte de context
Pachetul legislativ al Comisiei Europene privind euro, care în mod surprinzator a trecut aproape neobservat de mass-media română, se compune din trei documente:
- o propunere de regulament pentru stabilirea unui cadru legal pentru euro digital;
- o propunere de regulament privind bancnotele şi monedele în euro ca mijloc legal de plată;
- o propunere de regulament privind oferirea de servicii în euro digital de către prestatorii de servicii de plăţi încorporaţi în statele membre a căror monedă nu e euro.
Propunerile Comisiei Europene au fost date publicităţii la doi ani de la lansarea de către Banca Centrală Europeană (BCE) a proiectului “euro digital” în vara anului 2021. Ele reprezintă un răspuns la fenomenul de digitalizare în creştere a economiei europene şi urmăresc să menţina rolul euro în noile condiţii prin oferirea unei alternative publice la mijloacele de plată digitale deja existente (criptoactive, “stablecoins”).
Prima propunere de regulament din cele enumerate mai sus are în vedere crearea unui cadru legal pentru posibila emitere a unei monede euro digitale şi stabilirea caracteristicilor principale ale acesteia. Odată adoptat de legiuitorii europeni, regulamentul va permite BCE să emită euro digital ca un complement al bancnotelor şi monedelor în euro, dar nu va stabili o obligaţie în acest sens pentru instituţia europeană. În calitatea sa de autoritate monetară independentă, cu atribuţii clar precizate în Tratatul de Funcţionare a Uniunii Europene (TFUE), BCE este singura în măsură să decidă dacă va emite o moneda digitală de bancă centrală (CBDC) pentru zona euro şi când va face aceasta. În acest context, să reamintim că în octombrie 2023 se va încheia faza de investigaţii a proiectului “euro digital” al BCE, organele sale de conducere urmând a decide dacă se va trece la faza următoare, cea de utilizare efectivă a monedei euro digitale.
Cea de a doua propunere de regulament are în vedere să protejeze rolul numerarului în euro (bancnote şi monede metalice), prin oferirea asigurării că această monedă de bancă centrală în formă fizică va rămâne prezentă, disponibilă şi acceptată de toţi rezidenţii şi toate firmele din ţările Uniunii Economice şi Monetare (“Euroland”).
În fine, cea de a treia propunere de regulament urmăreşte ca oferirea de servicii în euro digital de către prestatorii de servicii de plăţi încorporaţi în statele membre a căror monedă nu este euro să fie supusă unei supravegheri adecvate de către autorităţile competente din statele respective.
Principalele caracteristici ale monedei euro digitale
În continuare, din considerente de economie a textului,