Măsurile restrictive asupra importurilor de cereale din Ucraina, impact pozitiv asupra pieței din România
FOTO: Freepik@ montypeter
Florin Barbu, ministrul Agriculturii, consideră că măsurile restrictive asupra importurilor de cereale și produse agricole din Ucraina a avut un efect pozitiv asupra pieței de cereale din România.
Măsurile restrictive asupra importurilor de produse agricole din Ucraina au avut un efect pozitiv asupra pieței de cereale din România, a afirmat ministrul Agriculturii, Florin Barbu, în cadrul unei întrevederi cu omologul său ungar, transmite ministerul Agriculturii într-un comunicat.
Mai mult decât atât, acesta consideră că decizia Comisiei Europene ar trebui să fie una de prelungire a acestor restricții, cel puțin până la finalul lui 2023, pentru a nu afecta competitivitatea fermierilor români.
”În data de 12 septembrie 2023, ministrul Florin Barbu împreună cu secretarul de stat Adrian Pintea au primit, la sediul MADR, vizita ministrului Agriculturii din Ungaria, Istvan Nagy.
Întâlnirea bilaterală a avut ca temă colaborarea dintre cele două state în domeniul agricol, precum și situația importurilor de produse agricole provenite din Ucraina, în contextul măsurilor preventive adoptate de Comisia Europeană în vigoare până la data de 15 septembrie 2023.
Cei doi oficiali au discutat despre soluțiile pentru protejarea fermierilor, în condițiile în care de la încetarea inițiativei Mării Negre privind cerealele, exportul de produse agricole ucrainene se realizează prin statele membre vecine conflictului.
În context, ministrul român al agriculturii a precizat că măsurile restrictive au avut un efect pozitiv atât asupra pieței cerealelor din țara noastră, cât și în ceea ce privește tranzitul cerealelor din Ucraina, care este în creștere, România depunând în continuare eforturi în vederea asigurării tranzitului produselor ucrainene către zonele cu deficit de cereale, în conformitate cu conceptul căi de solidaritate stabilit la nivelul Uniunii Europene.
Cei doi miniștri consideră că decizia Comisiei Europene ar trebui să fie de prelungire a măsurilor restrictive, cel puțin până la finalul anului 2023, pentru a nu afecta competitivitatea fermierilor”, se arată în comunicatul de presă al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
Sistemul de subvenții, stimulent semnificativ pentru direcționarea produselor spre piețele îndepărtate
Totodată, cei doi miniștri au abordat și necesitatea prelungirii derogării de la prevederile de ecocondiționalitate – GAEC 7 și GAEC 8 și în anul 2024, având în vedere prelungirea războiului din Ucraina.
De asemenea, în cadrul întâlnirii ministrul român a apreciat că, la nivelul CE, ar fi oportună stabilirea unui sistem de subvenții pentru tranzitul mărfurilor agricole din Ucraina, ceea ce ar putea reprezenta un stimulent semnificativ pentru direcționarea produselor din Ucraina către piețe mai îndepărtate, în special către țările expuse riscului legat de securitatea alimentară, așa cum a fost inițial stabilit.
La întrevederea, pe lângă cei doi miniștri ai agriculturii, au mai participat ES Botond Zakonyi, Ambasadorul Ungariei în România, și Tibor Sandor, atașat pentru agricultură și afaceri de mediu.
Citește și: Sprijin pentru fermierii afectați de seceta din 2022. Dan Motreanu anunță că 860 de persoane din Giurgiu vor primi trei milioane de lei pentru despăgubiri
Fiți la curent cu ultimele noutăți.