Noua ordonanță referitoare la fiscalitate, modificări majore pentru ONG-uri
Inquam Photos / Octav Ganea
Noua ordonanță referitoare la fiscalitate, datată 6 septembrie 2023, vine cu modificări în ceea ce privește ONG-urile.
Cine sunt vizați prin noua ordonanță a Guvernului? ONG-urile, marile companii, micii antreprenori (microîntreprinderi, PFA-uri, drepturi de autor) și micii proprietari – cei care vor să investească într-o casă sau un teren.
Măsurile propuse în draftul de OUG:
1. Microîntreprinderile care plătesc impozit pe venit (nu pe profit) nu vor mai putea redirecționa nimic din acel impozit.
2. Persoanele fizice nu vor mai putea redirecționa acel 3.5% din veniturile obținute din activități independente (PFA), drepturi de autor, închirieri și arende, activități sportive, sume din strănătate sau din pensii. Doar din salarii și venituri asimilate salariilor (sporuri salariale, prime etc).
3. Marile companii au un nou palier raportat la impozitul pe profit în funcție de cifra de afaceri. Așadar redirecționarea nu poate depăși 0.75% din cifra de afaceri, dar nu mai mult de 20% din impozitul pe profit pentru cele cu cifra de afaceri sub 10 milioane (cum este acum pentru toate), respectiv maxim 15% din impozitul pe profit pentru cele cu cifra de afaceri între 10 si 50 milioane lei, și de maxim 10% pentru cele cu cifra de afaceri de peste 50 milioane lei anual.
4. Este eliminată categoria burselor private din enumerarea beneficiarilorredirecționării din impozitul pe profit de către companii, stabilindu-se clar că 2023 este ultimul an în care e permis.
5. Este eliminată posibilitatea de a face o redirecționare după încheierea exercițiului financiar, în următoarele 6 luni (așa cum era acum), a explicat Cătălin Teniță, membru REPER.
Care vor fi efectele?
„Majoritatea ONG-urilor aflate la început de drum vor fi sugrumate financiar. Ele se bazau pe susținerea “semenilor” lor din zona privată, adică microîntreprinderile. Strângeau câteva mii de euro de la diferiți mici antreprenori pentru a putea dezvolta un “prototip” pe care să-l prezinte apoi spre finanțare pe fonduri europene sau marilor companii. (…) La fel se întâmplă prin excluderea burselor private dintre posibilitățile de redirecționare ale companiilor. (…) În privința marilor proiecte care suplimentează infrastructura de sănătate sau educație pe care statul nu o realizează, acestea vor fi limitate substanțial. Principala lor formă de finanțare erau alocările de CSR (Corporate Social Responsability) ale marilor companii, însă acestea tocmai au fost tăiate la jumătate (de la 20% din impozitul pe profit, la 10% în draftul de modificări la Codul Fiscal)”, a mai spus Cătălin Teniță.
VEZI ȘI: Imobiliare, blocaj total în București. Un apartament costă 150.000 euro, iar altul 68.000 euro, chiar dacă sunt în aceeași zonă – https://www.dcnews.ro/imobiliare-blocaj-total-in-bucuresti-un-apartament-costa-150-000-euro-iar-altul-68-000-euro-chiar-daca-sunt-in-aceeasi-zona_929856.html
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
Citește articolele cu aceleași etichete:
catalin tenita
ong
oug
reper