Copii obligați să muncească mai mult decât adulții. Școala care îmbolnăvește
Când vom termina inventarul ritual al WC-urilor din curțile școlilor, am avea motive să ne îngrozim de faptul că elevii, indiferent unde se duc la toaletă, sunt supuși unui regim de epuizare, obligați ca dinainte de a avea buletin să muncească mai mult decât un adult cu contract de muncă și să care în spate greutăți care ar cocoșa și un bărbat în putere.
Am primit duminică orarul copiilor mei de clasa a VII-a. Luni – 7 ore, marți- 6 ore, miercuri – 6 ore, joi – 5 ore, vineri 7 ore. Total pe săptămână – 31 de ore.
Acestea sunt doar orele petrecute efectiv la școală, pe un scaun, cu ochii spre o tablă (minus cele 2 ore de sport/săptămână), ascultând în general chestiuni abstracte, predate în mare viteză.
După care, desigur, acasă urmează temele. Dacă e vorba despre numai 2 ore pe zi, la finalul săptămânii adaugăm încă 10 ore de stat pe scaun, cu ochii într-un caiet sau un ecran, probabil la lumină artificială, mai ales iarna. În total, un copil de 13 ani muncește minimum 41 de ore/săptămână, mai mult decât durata săptămânii de lucru a unui adult.
Pe lângă asta ar trebui să aibă loc să aprofundeze ceva. Că e vorba de limbi străine, că e vorba, în cel mai bun caz, de un sport, că e vorba despre inevitabilele meditații pentru examenele naționale, se mai adaugă niște ore bune în care copilul trebuie să fie concentrat și să asimileze.
Și, desigur, în marile orașe să adaugăm și orele petrecute în tramvai, autobuz, troleibuz, metrou sau chiar în mașina părintelui blocat în trafic. Goana după o școală bună, după un liceu bun, presupune și acest sacrificiu.
“Copiii pleacă de acasă în jur de 6:30, termină orele la ora 15:00 și ajung acasă în jurul orei 16:00. Sunt flămânzi și obosiți (…) și încep lecțiile pentru a doua zi! (nu am adăugat programul unui elev navetist, acolo e și mai crunt). Programa din gimnaziu trebuie predată în 5 ani nu în 4 ani (în viteză, fără timp de consolidare, gândire critică, joc, fundament etc) pentru că în acești ani se construiește ‘fundația’ pentru pregătirea tânărului pentru societate!” , scria în martie pe Facebook, dna profesoară de matematică din Iași, Mihaela Popa.
Câți adulți ar rezista unui asemenea regim de viață?
Din start, aceste planuri cadru încalcă grosier Normele de igienă stabilite de Ministerul Sănătății în 2020 și publicate în Monitorul Oficial nr. 787 din 28 august 2020. Normele stabilesc limite clare pentru numărul de ore:
a) pentru învățământul primar:– clasa 0 și I = 3-4 ore pe zi;– de la clasa a II-a = 4 ore pe zi;
b) pentru învățământul gimnazial: 4-5 ore pe zi;
c) pentru învățământul liceal, profesional: 5-6 ore pe zi;
d) pentru învățământul postliceal și universitar: 6-7 ore pe zi.
Deci în cazul elevilor de clasa a VII-a,