Politica

Marcel Ciolacu, întâlnire cu secretarul general al OCDE. Mesaj de susţinere pentru România. „Cel mai important obiectiv după aderarea la NATO şi UE”

Premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit joi cu Ulrik Knudsen, secretarul general al OCDE. 

Prim-ministrul Marcel Ciolacu l-a primit, astăzi, la Palatul Victoria, pe secretarul general adjunct al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), Ulrik Knudsen. 

Șeful Executivului a subliniat cu acest prilej că aderarea României la OCDE reprezintă o prioritate de prim rang a Guvernului, iar secretarul general adjunct al OCDE, Ulrik Knudsen, a transmis la rândul său un mesaj de susținere pentru eforturile României de aderare la organizație.

Premierul Marcel Ciolacu a reconfirmat în cadrul discuției angajamentul ferm al autorităților române pentru finalizarea cu succes a procesului de aderare, respectiv pentru adoptarea instrumentelor juridice ale organizației și alinierea legislației, politicilor și practicilor naționale la standardele OCDE.  

”Obținerea statutului de membru al OCDE rămâne un obiectiv strategic, cel mai important după aderarea la NATO și la UE, împărtășit și asumat de întreaga clasă politică, indiferent de schimbările de la conducerea Guvernului”, a declarat prim-ministrul român. 

Ce presupune aderarea la OCDE

Procesul de aderare are atât o dimensiune internă, care implică reforme, modernizare și dezvoltare, cât și o dimensiune externă, axată pe cooperare cu Organizația și dialog cu statele membre. ”România este pe deplin angajată să progreseze pe ambele planuri, printr-un efort interinstituțional susținut, similar celui realizat în perioada de procesului de aderare la Uniunea Europeană”, a dat asigurări premierul Marcel Ciolacu.

Cel mai recent semnal privind angajamentul politic concret pentru aderarea la OCDE este ratificarea Convenției Anti-Mită, unul dintre cele mai importante instrumente juridice ale OCDE. Șeful Executivului a evidențiat și celelalte măsuri adoptate pe plan intern în sensul coordonării demersurilor sectoriale aferente etapei actuale a procesului de aderare, precum și activitatea Comitetului național pentru aderarea României la OCDE, pe care îl coordonează în calitate de prim-ministru, și rolul  Ministerului Afacerilor Externe, care coordonează la nivel de lucru procesul de aderare a României la OCDE.  

Secretarul general adjunct al OCDE, Ulrik Knudsen, a dat asigurări că Secretariatul Organizației va continua să acorde țării noastre întreg sprijinul necesar și a încurajat România să mențină ritmul actual susținut de răspuns la chestionarele de evaluare și de participare la misiunile de evaluare sectoriale în cadrul procesului de aderare.

Prezent la București cu prilejul Summit-ului și Forumului de Afaceri ale Inițiativei Celor Trei Mări, oficialul OCDE a felicitat România pentru organizarea acestor evenimente și a evidențiat contribuția României la dezvoltarea infrastructurii de transport, energetice și digitale în arealul statelor membre din formatul de cooperare al Inițiativei Celor Trei Mări. Evidențiind corespondența acestui demers cu agenda OCDE, Ulrik Knudsen a apreciat că România demonstrează deja un grad ridicat de convergență cu valorile, principiile și obiectivele organizației și aduce o contribuție valoroasă la activitatea regională a OCDE, transmite Guvernul. 

România, candidat la aderarea în OCDE din ianuarie 2022

România a devenit stat candidat la OCDE în ianuarie 2022, primind Foaia de Parcurs la reuniunea ministerială a Consiliului OCDE din luna iunie 2022.

Acest document stabilește termenii,

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button