Finalizarea hidrocentralelor, blocată de ONG-uri. Burduja: La Dumitra au găsit o specie de rac. Cei de acolo au zis că nu au văzut vreodată raci în zonă
Sursa foto: Inquam Photos / George Călin
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a fost invitat marți, 5 septembrie, la interviurile DC News, unde a vorbit despre hidrocentralele din România care au fost blocate în instanță din motive de mediu, deși erau finalizate în proporție de 98%.
„Am vorbit cu președintele Hidroelectrica care a reușit și listarea la bursă, deci o companie românească care merge foarte bine. Există o problemă, hidrocentrala terminată 95%, blocată în instanță. Nu reușește să treacă pe motiv că energia hidroelectrică poluează și ea. Este terminată în proporție de 95%, are o putere de 103 MW”, a precizat analistul politic Bogdan Chirieac.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, spune că acest caz nu este unul izolat
„Sunt mai multe cazuri. M-am dus la Dumitra, pe Jiu. Hidrocentrala era terminată în proporție de 96 sau 98%. Se pregăteau să-i dea cheie când a venit sentința judecătorească și a anulat practic autorizația de construire. Ulterior declanșării acestor proiecte în anii ’80 au fost anumite zone declarate zone protejate sau Natura 2000.
Unele instanțe au considerat că România putea să prevadă acum 20 sau 30 de ani anumite standarde de mediu. E adevărat, noi monitorizăm foarte atent. Sunt câteva organizații care contestă absolut fiecare pas din realizarea acestor hidrocentrale, absolut fiecare licitație, absolut fiecare autorizație, absolut fiecare aviz, acord, gospodărirea apelor, mediu, construire, deci este un efort sistematic de a bloca aceste investiții să nu se facă niciodată”, a precizat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
Soluțiile pe care le are Ministerul Energiei
„Ce soluții avem? Pe de o parte există ordonanța REPower care a vizat includerea acestor proiecte în capitolul REPower. Comisia Europeană ne-a spus că nu putem face asta, că Hidroelectrica are bani, să le facă pe bugetul propriu. Nu este o problemă, dar ordonanța REPower mai făcea ceva, le declara proiecte de interes strategic național și asta ne permite să accelerăm foarte mult procedura de autorizare, de mediu, de curs de apă, tot felul de avize care trebuie luate.
Ea a fost contestată de Avocatul Poporului, din păcate, la CCR. Deci în 20 septembrie este un termen foarte important la Curtea Constituțională și eu sper ca ea să fie declarată constituțională această ordonanță pentru că asta ne va permite să accelerăm și să terminăm acei 2, 3 sau 5% cât mai avem la Dumitra, la Răstoliţa, în Mureș, 90%, 200 de milioane de euro deja investiți acolo. Sunt sume colosale. Trecem de jumătate de miliard de euro deja investiți de statul român”, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
„O hidrocentrală are lac de acumulare, zona devine intens turistică, că este munte, pădure, sporturi nautice, pensiuni. Tot ce este în zona aceasta se valorizează, crește. Mă rog, în România nu este așa”, a completat analistul politic Bogdan Chirieac.
„La Dumitra au găsit o specie de rac, foarte rară. Când am fost acolo, personalul care asigură paza obiectivelor a zis că nu a văzut niciodată raci acolo sau acel rac.