Se duc la frigider, e gol; deschid televizorul și consumă ce li se dă. Cât de epuizate sunt democrațiile, de fapt? (Video)
Fraza completă, citată de jurnalistul britanic Gideon Rachman, este că rușii se plimbă între frigider și televizor: se duc întâi la frigider, constată că e gol și atunci deschid televizorul și înghit pe nemestecate ce li se servește, propagandă împachetată în mesaje alarmiste, amenințare existențială și sfertadevăruri. Rusia e însă exemplul extrem. Din 2000 până azi, arhetipul Putin a fost replicat în diferite grade, în Turcia, Arabia Saudită, Brazilia, India și chiar și în democrații occidentale.
Una dintre premisele de la care pleacă Gideon Rachman în cartea Epoca liderului cu mâna de fier (Polirom) este situarea lui Vladimir Putin ca prototip, model și moment zero al noii clase de lideri politici cu mâna puternică – autocrați și democratici deopotrivă. Asta e a doua premisă a lui Rachman, că tipul aceasta de lider populist, forte poate opera în sisteme politice diferite, adică și în democrații – s-a întâmplat în Marea Britanie, în SUA, se întâmplă în Ungaria și în Polonia.
A treia premisă pe care o formulează Rachman e că Occidentul are acest obicei de a susține un soi de autoritarism în dezvoltare, adică investește legitimitate în lideri politici care au un debut democratic, dar pe traseu se dovedesc a fi sau se transformă în lideri cu mâna de fier. Probabil unul dintre cazurile cele mai fățișe este acela al liderului Etiopiei, Abiy Ahmed, care a luat chiar și Nobelul pentru pace (pentru pacea cu Eritreea), pentru ca în mișcarea următoarea să se reveleze ca un lider autoritar. E de menționat totuși aici că același Nobel era vizat de Donald Trump, în acea vreme președinte.
De ce Romania nu e în banca băieților răi, lângă Viktor Orban? Am compromis și capitalismul, acum și iliberalismul – cu cine era să-l facem, cu Liviu Dragnea?, spune istoricul Armand Goșu. De fapt, democrația e în proces de deconsolidare cam peste tot în lume și costă, e scumpă, explică profesorul de științe politice Radu Carp. Cei doi au participat la dezbaterea despre epoca liderilor cu mână de fier, organizată de Editura Polirom.
Mai e Putin doar un autocrat, cum îl plasează Rachman, între tirani și liderii populiști de tipul lui Viktor Orban, Donald Trump, Boris Johnson? E validă punerea lor laolaltă?
#LansărilaCișmigiu: Despre volumul „𝑬𝒑𝒐𝒄𝒂 𝒍𝒊𝒅𝒆𝒓𝒖𝒍𝒖𝒊 𝒄𝒖 𝒎𝒂̂𝒏𝒂̆ 𝒅𝒆 𝒇𝒊𝒆𝒓” de 𝐆𝐢𝐝𝐞𝐨𝐧 𝐑𝐚𝐜𝐡𝐦𝐚𝐧, 𝐀𝐫𝐦𝐚𝐧𝐝 𝐆𝐨𝐬̦𝐮 și 𝐑𝐚𝐝𝐮 𝐂𝐚𝐫𝐩, moderator 𝐌𝐚𝐠𝐝𝐚 𝐆𝐫𝐚̆𝐝𝐢𝐧𝐚𝐫𝐮.
Publicată de Librăria Humanitas de la Cişmigiu pe Miercuri, 5 iulie 2023
Radu Carp: „Rachman vorbește despre liderul forte, cu mână de fier, încercând să impună acest termen.
E foarte interesant că urmărește acest termen pe o perioadă lungă de timp, începe în anul 2000 și continuă până în prezent. În ce măsură această carte descrie o realitate și care sunt cauzele acestei realități? Teza este foarte dură, și anume aceea că peste tot în lume, democrația este în declin. În urmă cu câțiva ani, ne puneam întrebarea dacă ne aflăm în fața unui val de democratizare sau de de-democratizare.