Actualitate

”S-au reluat lucrările la Iernut. S-a trecut de blocaj”. Anunț fenomenal al ministrului Burduja: Morţi-copţi, trebuie să o terminăm

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunţat reluarea lucrărilor la centrala de la Iernut, în cadrul interviului acordat DC NEWS. 

„Singura centrală funcţională intens, care arde gaz românesc, este cea făcută de OMV la Ploieşti. Au făcut-o în timp record, are 600 MW, cât centrala de la Cernavodă, şi merge de rupe. Iernutul, săracul, înţeleg că e terminat 90%, dar… „, a punctat Bogdan Chirieac. 

„Să ştiţi că am reuşit un lucru mare şi nu s-a vorbit de el. Dar nu e important să se vorbească, ci să se facă. Anume, s-au reluat lucrările la Iernut”, a intervenit Sebastian Burduja. 

„Nu pot să cred! Asta e o veste!”, a spus Bogdan Chirieac. 

„S-a trecut de blocaj. A fost o negociere foarte intensă, inclusiv diplomatică, pentru că antreprenorul spaniol era în insolvenţă, iar statul spaniol a intervenit, i-a ajutat pe acest proiect, şi a fost prioritate zero pe relaţia bilaterală România – Spania. Lucrările s-au reluat. E şi asta o poveste, dar o să o scriu cândva într-o carte. Şi ar trebui să se termine, aşa cum ne-am asumat, până la finalul anului viitor. Este susţinut din Planul Naţional de Investiţii şi are ca termen decembrie anul viitor. Deci, morţi-copţi, trebuie să îl terminăm”, a completat Sebastian Burduja, ministrul Energiei. 

De altfel, ministrul Energiei făcuse anunţul reînceperii lucrărilor la începutul lunii august. 

Reîncep lucrările la cel mai așteptat proiect energetic în execuție: centrala de la IernutIeri Romgaz a dat ordinul de reîncepere a lucrărilor la centrala pe gaz de la Iernut. Este cel mai așteptat proiect de producție a energiei electrice din România ultimilor ani. Deblocarea acestei investiții a necesitat un efort susținut pe toate planurile: economic, juridic, diplomatic.

Mulțumesc tuturor celor care au contribuit la acest succes și îi felicit pentru perseverență, cu o mențiune specială pentru Răzvan Popescu, CEO Romgaz. Este investiție strategică și ne aduce mai aproape de un deziderat pe care l-am enunțat încă de la preluarea mandatului: energie sigură din producție internă, la un preț corect. Investiția este cuplată cu proiectul Neptun Deep, de care tot Romgaz se ocupă, împreună cu OMV Petrom, ceea ce va face ca România să devină din 2027 cel mai important producător de gaze naturale din Europa. Situarea geografică a centralei de la Iernut este deosebit de importantă pentru funcționarea sistemului energetic în toată zona de nord-vest a țării. Puterea instalată a centralei pe gaz este de 430 MW. Centrala cuprinde patru turbine cu gaz plus patru cazane recuperatoare pentru producere abur cu trei niveluri de presiune şi două turbine cu abur”, a scris ministrul pe Facebook pe 2 august.

  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button