Politica

Măsuri fiscale. Iancu Guda arată lucrurile foarte bune, normalitățile și merele otrăvite din Ordonanța lui Marcel Ciolacu. ”O ciudățenie fără precedent”

Inquam Photos / Octav Ganea

Economistul Iancu Guda a analizat măsurile fiscale pregătite de către Guvernul Ciolacu. 

Iancu Guda, economist, a analizat modificările fiscale discutate în coaliția de guvernare, apărute pe surse în spațiul public. 

”Sunt 50 de pagini, le-am lecturat rapid si am observat câteva lucruri foarte bune, unele normale și mai multe mere otrăvite” a scris el, pe Facebook, enumerându-le: 

”Printre lucrurile foarte bune:

– microîntreprinderile nu se vor impozita la profit (am explicat în repetate rânduri de ce nu ar fi avut un impact fiscal pozitiv), rămâne 1% la cifra de afaceri < 60k euro si 3% pentru restul

– nu am văzut scris, dar se discută intens plafonarea CASS la diverși multipli de salariu mediu brut și eliminarea supraimpozitării contractelor part-time

Printre normalități:

– ajustorul fiscal diferă de la 0,8% (echivalent profit minim 5%) pentru bănci si asiguratori, iar pentru restul este 0,48% (echivalent profit minim 3%). Este potrivit pentru o țară al cărei PIB depinde in proporție de 25% de retail și distribuție, unde profitul este mai mic decât 6,25% (echivalent 1% din vânzări). Rămân totuși unele industrii mai afectate, cum este distribuția de medicamente, unde însuși statul plafonează prețul și nu poate acuza companiile de profit prea mic (1,9% din venit)

– se elimina excepțiile fiscale la CASS, impozitul pe venit sau Pilon II din construcții, agricultura sau IT

Printre modificări cu probleme:

– angajații din IT nu mai plătesc contribuție la Pilonul II (3,75% din salariul brut), o compensare a eliminării excepției de impozit zero pe venit pentru suma ce depășește pragul de 10.000 lei din salariile brute. Practic, IT-știi vor rămâne cu același salariu net, dar plătesc acest “avantaj” cu propriii lor bani (pierd pensia privată)

– se impozitează cu 10% dobânzile încasate din obligațiunile de stat. S-au acumulat mulți bani din Fidelis și statul s-a gândit să impoziteze propriii lor bani… credităm statul ca să finanțăm deficitul public și rambursarea datoriei, dar suntem taxați pentru asta, o ciudățenie fără precedent în lume unde obligațiunile guvernamentale sunt tax free. Evident, doar pentru populime… marii creditori instituționali sunt exceptați (altfel, obligațiunile românești nu mai erau frecventabile, cu un randament real net of tax < inflație)”. 

  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button