Politica

Adrian Titieni, manager interimar la Odeon. În București, 13 teatre nu au manager numit prin concurs

Actorul și profesorul Adrian Titieni a fost desemnat de Nicușor Dan manager interimar al Teatrului Odeon. Din anul 2017, Adrian Titieni, fostul rector al UNATC face parte din trupa de actori a Odeonului. Dorina Lazăr, 82 de ani, își încheiase mandatul de manager al teatrului în luna iulie, după ce fusese repusă în funcție de Nicușor Dan, în 2021. 

Inițial, Nicușor Dan anunțase că direcția teatrului va fi preluată de managerul al cărui mandat îl întrerupsese în 2021. „În 2021 am reparat o nedreptate, reintegrând-o pe marea actriţă pe postul de conducere al Teatrului din care fusese înlăturată abuziv de fostul primar Gabriela Firea. Deşi câştigase procesul împotriva Primăriei, fosta conducere a instituţiei nu a făcut nimic pentru a pune în aplicare hotărârea judecătorească”, a scris pe Facebook primarul general, după ce  marea actriță și-a încheiat mandatul.

Dacă este critic cu administrația Firea, Nicușor Dan uită că nici el nu respectă hotărârile judecătorești și nu a aplicat nici până acum decizia instanție de a repune în funcție managerul de la Teatrul Excelsior, schimbat cu un manager interimar prin proceduri contestate în instanță.

Titieni, rector al UNATC, decorat de Klaus Iohannis

Potrivit biografiei din comunicatul în care Primăria Generală îi anunță numirea, Adrian  Titieni s-a născut la Bistriţa, judeţul Bistriţa-Năsăud, la 6 iunie 1963 și a absolvit în 1988 cursurile Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L.Caragiale”, la clasa profesorului Mircea Albulescu. A absolvit cursurile postuniversitare de Regie, montaj și producție de Film și Televiziune și, ulterior, în 2003, a obținut doctoratul în teatru, la aceeaşi universitate, iar din 2012 până în 2016 a fost rector al UNATC. Între 2008 și 2012 a fost prorector, iar din 1989 este profesor la specializarea Arta actorului, al cărei șef de catedră a fost între 2002 și 2007. Din 2013 este fondator și profesor al Școlii de duminică a Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L.Caragiale”, din 2016 este profesor asociat la Universitatea București, iar din 2019 și la Universitatea „Ovidius” din Constanța.

Este membru fondator și vicepreședinte al Fundaţiei Române pentru Educaţie şi Educatori începând cu anul 1999. Între 2007 și 2008 a fost Consilier al Primului Ministru pe Probleme de Educație și Cultură, iar între 1996 și 1997, Consilier în cadrul Departamentului de Relaţii Publice, la Președenția României.

A debutat pe scena Teatrului „Toma Caragiu” din Ploieşti, pentru ca apoi să joace în majoritatea teatrelor din Bucureşti (Național, Comedie, Bulandra, Nottara, Odeon, Act, Metropolis, Foarte Mic, Evreiesc ș.a.) şi din ţară (Braşov, Constanţa, Buzău, Sibiu). În teatru a lucrat cu importanți regizori, precum Alexandru Darie, Victor Ioan Frunză, Mihai Măniuțiu, Gelu Colceag, László Bocsárdi, Alexandru Mâzgăreanu. În prezent, poate fi văzut la Odeon în spectacolele „O casă deschisă” de Will Eno, regia Teodora Petre și „Cui i-e frică de Virginia Woolf?” de Edward Albee, regia Alexandru Mâzgăreanu.

În film a debutat în 1984, în „Pas în doi”, regia Dan Pița, iar de atunci, până în prezent, are aproape 120 de roluri în film și televiziune,

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button