Planul negociat la Bruxelles. Victor Negrescu spune că economia României nu ar trebui să fi afectată
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Europarlamentarul Victor Negrescu spune că planul negociat la Bruxelles de premierul Ciolacu încearcă să menţină ţara noastră în ţintele de deficit şi în jaloanele asumate în trecut în PNRR, fără a afecta economia ţării noastre şi populaţia.
Premierul Marcel Ciolacu va discuta astăzi, la Bruxelles, despre măsurile asumate de România prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Înaintea plecării, şeful guvernului a precizat că este decis să nu renunţe la nicio reformă esenţială. El este convins că va fi găsită soluţia justă pentru actualizarea cadrului fiscal, în condiţiile în care există semnale că la nivelul Comisiei Europene vor fi recunoscute eforturile financiare deosebite făcute de ţara noastre pentru susţinerea Republicii Moldova şi a Ucrainei.
Săptămâna aceasta, trei miniştri ai cabinetului români au prezentat Comisiei un plan de reforme care să poată fi aplicat fără a pune presiune asupra populaţiei şi a economiei. La aceste discuţii a asistat Victor Negrescu, europarlamentar şi consilier onorific al premierului.
Europarlamentarul spune că planul negociat la Bruxelles de premierul Ciolacu încearcă să menţină ţare noastră în ţintele de deficit şi în jaloanele asumate în trecut în PNRR, fără a afecta economia. Victor Negrescu afirmă că, spre exemplu, la capitolul „Reformă fiscală”, România trebuie să facă modificări asupra TVA-ului, însă – adaugă el – guvernul nu doreşte ca aceste modificări să afecteze preţul alimentelor, ci mai degrabă anumite categorii care acum sunt privilegiate.
„Acea creştere de TVA din 2009 a generat efecte dezastruoase”
„Mai multe scenarii propuse de economişti şi, în aceste scenarii, evident, se regăseşte şi posibilitatea de a creşte TVA-ul. Un scenariu care, în cazul României, nu a funcţionat. Putem să spunem că şi în contextul crizei economice din 2009 acea creştere de TVA a generat efecte dezastruoase”, a spus Victor Negrescu.
Tot la capitolul care ţine de deficitul bugetar, România vrea să i se recunoască toate cheltuielile legate de apărare, de contextul Covid, de Ucraina sau de criza din energie. Aproape un procent din PIB – acestea sunt cheltuieli circumstanţiale, şi nu dezechilibre structurale.
Vezi și: Miniștrii s-ar fi întors de la Comisia Europeană cu un plan de creștere a taxelor. Măsurile din ordonanțele lui Ciolacu nu sunt suficiente. Explodează și facturile
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News