Noi facilități pentru studenți. Până la ce vârstă ar putea beneficia de tarif redus la călătorie cu trenul și metroul
Sursă foto: Freepik – https://www.freepik.com/
Vârsta până la care studenţii beneficiază de tarif redus la călătorie cu trenul şi metroul creşte de la 26 de ani la 30, prevede un proiect al Ministerului Educaţiei pus în dezbatere publică.
Ministerul Educaţiei a pus în consultare publică proiectul de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea Normelor metodologice privind acordarea facilităţilor de transport intern feroviar şi cu metroul pentru studenţi.
‘Tariful redus creşte de la 50% la 90% pentru toţi studenţii români sau străini care sunt înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă în instituţiile de învăţământ superior acreditate la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului calendaristic atât timp cât îşi păstrează calitatea de student. Facilităţile sunt valabile şi la călătoria cu metroul pe bază de abonament lunar sau de titluri de transport de tip ’10 călătorii’.
Vârsta până la care studenţii beneficiază de facilităţi creşte de la 26, la 30 de ani, cu excepţia studenţilor care au unul sau ambii părinţi decedaţi, precum şi studenţii proveniţi din centrele de plasament sau care au fost în plasament la familia extinsă, substitutivă sau la asistent maternal. Aceştia beneficiază de gratuitate’, anunţă Ministerul Educaţiei pe Facebook.
Proiectul mai prevede că studenţii cetăţeni români care studiază în afara graniţelor beneficiază de tarif redus cu 50% la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului calendaristic atât timp cât îşi păstrează calitatea de student.
Alt proiect al Ministerului Educației: Anul viitor, Bacalaureatul va începe pe 17 iunie
Prima sesiune a Bacalaureatului de anul viitor va începe pe 17 iunie cu evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, care se va face până pe 19 iunie, prevede un proiect al Ministerului Educaţiei. În zilele de 19 şi 20 iunie vor fi evaluate competenţele lingvistice de comunicare orală în limba maternă, iar între 19 şi 21 iunie cele digitale.
Proiectul prevede că între 25 şi 27 iunie vor fi evaluate competenţele lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională. Pe 1 iulie va avea loc proba la Limba şi literatura română, pe 2 iulie proba obligatorie a profilului, pe 3 iulie proba la alegere a profilului şi specializării, iar pe 4 iulie elevii din partea minorităţilor naţionale vor susţine proba la Limba şi literatura maternă. Potrivit proiectului, sesiunea a doua a examenului de Bacalaureat va începe pe 8 şi 9 august cu evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română.
Pe 9 august vor fi evaluate competenţele lingvistice de comunicare orală în limba maternă. Evaluarea competenţelor digitale va avea loc pe 12 august. Proba scrisă la Limba şi literatura română va fi susţinută pe 19 august, pe 20 august proba obligatorie a profilului, iar pe 21 august proba la alegere a profilului şi specializării. Elevii din partea minorităţilor naţionale vor susţine proba la Limba şi literatura maternă pe 22 august.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News