Actualitate

Miniștrii s-ar fi întors de la Comisia Europeană cu un plan de creștere a taxelor. Măsurile din ordonanțele lui Ciolacu nu sunt suficiente. Explodează și facturile

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Facturile românilor ar putea exploda din iarnă, pentru că ne lipsesc aproximativ 8 miliarde de lei din bugetul pe anul viitor. Comisia Europeană propune Executivului eliminarea plafonării preţurilor din energie, de la 1 ianuarie. Între timp, miniştrii s-au întors de la Bruxelles cu planul de creştere a taxelor.

Comisia Europeană cere eliminarea plafonării prețurilor la energie

La  Bruxelles, au avut loc mai multe întâlniri importante între miniştrii României şi experţii Comisie Europene. În principal, discuţia cea mai importantă a fost cea cu directorul care se ocupă de PNRR la nivel european şi s-a axat pe reforma fiscală, mai exact pe acele două ordonanţe de urgenţă – pe creşterea veniturilor şi reducerea cheltuielilor bugetare, potrivit Digi 24.

Pe de-o parte, creşterea veniturilor se va face, începând cu 1 octombrie, prin eliminarea unor facilităţi fiscale din construcţie, agricultură şi IT, prin creşterea unor taxe, prin introducerea unor noi taxe pe maşini şi case scumpe şi prin creşterea accizelor la tutun, alcool şi energie.

Pe de cealaltă parte, vorbim şi de reducerea cheltuielilor bugetare prin mai multe măsuri – reducerea numărului de secretari de stat, reducerea unor posturi vacante, reducerea unor funcţii de conducere.

În principal, impactul tuturor măsurilor, în 2024, va fi de aproximativ 39 de miliarde de lei. Cu toate acestea, necesarul pentru 2024 este în jur de 47 de miliarde de lei – aproximativ 15 miliarde de lei pentru pensiile de stat, odată cu noua reforma a pensiilor generale; peste 20 de miliarde de lei din reducerea deficitului bugetar; 10 miliarde de lei pentru costurile cu salariile, care vor creşte începând cu 1 ianuarie 2024.

Tocmai din această cauză, experţii Comisiei Europene nu au fost mulţumiţi, pentru că rămâne o gaură de aproximativ de 7 – 8 miliarde de lei. De aceea, în acest moment, există recomandarea ca, începând cu 1 ianuarie 2024, să fie eliminată plafonarea preţurilor la energie din România. Statul român a cheltuit peste 20 de miliarde de lei cu această plafonare, iar în acest moment preţurile pentru energie au scăzut semnificativ. De aceea, Comisia recomandă eliminarea acestor plafoane, pentru că astfel nu putem să ne încadrăm în ţină de deficit bugetar.

Ministrul Finanţelor a cerut o derogare la încadrarea în ţinta de deficit bugetar. Mai exact, nu o vom mai atinge pe cea de 4,4% din PIB anul acesta şi a cerut un alt calendar –  5,5% în 2023, 4,2% în 2024 şi 3% în 2025.

Miniştrii s-au întors de la Bruxelles cu planul de creştere a taxelor

Deşi au încercat să obțină păsuire, Comisia Europeană nu a fost convinsă şi a cerut României noi măsuri care să aducă bani la buget. Cele mai multe vor intra în vigoare de la 1 octombrie, iar altele de la 1 ianuarie.

Dacă iniţial vorbeau în coaliţie că multe dintre ele vor intra în vigoare în ianuarie 2024,

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button