Dacă economia o duce mai prost, de ce băncile din România sunt atât de profitabile în acest moment? Paradoxal, nivelul de profitabilitate a ajuns cel mai ridicat, chiar dacă marja de dobândă între credite şi depozite este la cel mai scăzut nivel. 11 motive
Sistmul bancar românesc, format din 32 de bănci, a obţinut în primul semestru un profit de 6,9 miliarde de lei, în creştere cu 40% faţă de perioada similară a anului trecut, conform calculelor ZF făcute pe baza datelor BNR la jumătatea anului.
Dacă băncile vor continua în acelaşi ritm, anul 2023 va marca un an record pentru bănci, cu un profit de aproape 14 miliarde de lei, faţă de 10 miliarde de lei cât a fost anul trecut. Activele nete la jumătatea anului au atins 737 de miliarde de lei, un nou maxim istoric, cu 37 de miliarde de lei mai mult decât la finalul anului trecut.
Indicatorul de solvabilitate este de 22,8%, iar rata de rentabilitate, respectiv profitul raportat la capitalul propriu al băncilor a ajuns la jumătatea anului la 21,1%, cel mai ridicat nivel din Europa. Ca o comparaţie, la finalul anului trecut Germania, cea mai puternică economie Europeană, avea o rentabilitate (ROE) de 6%, Polonia de 9%, Franţa de 6,1%, Spania de 10,4%, Austria de 12,8%.
Rata creditelor neperformante a coborât la jumătatea anului la 2,65%.
Banca Transilvania, cea mai mare din sistem, a raportat la S1/2023 un profit de 1,27 miliarde de lei, în creştere cu 40% faţă de S1/2022. De altfel, este cel mai bun profit din S1 din ultimii 15 ani. Acum un deceniu Banca Transilvania avea în primul semestrul un profit de 180 de milioane de lei, de şapte ori mai mic. Este adevărat că între timp banca şi-a crescut de patru ori cota de piaţă.
Grupul BCR, al doilea de pe piaţă, a raportat în S1/2023 un profit de 1,11 miliarde de lei, în creştere cu 6,6% faţă de perioada similară a anului trecut.
BRD, a treia bancă de pe piaţă, a raportat în S1/2023 un profit de 752 milioane de lei, în creştere cu 22%.
Primele trei bănci deţin 43% din activele bancare ale întregului sistem şi au făcut 45% din profitul total la jumătatea anului.
Multă lume se întreabă cum se poate ca băncile să aibă profituri aşa de mari şi o asemenea rentabilitate a capitalului în condiţiile în care economia scade şi o duce prost, după impresia multora, iar guvernul trebuie să majoreze acum taxele pentru a face rost de bani ca să acopere gaura bugetară.
Foarte mulţi îşi îndreaptă furia către bănci şi spun că au marje mari de profit, adică practică dobânzi foarte mari la credite şi dobânzi mici la depozite, adică trebuie mai degrabă impozitate băncile cu taxe speciale decât alte categorii de contribuabili. În aceste condiţii, cine s-ar opune având în vedere că este greu să ai un contraargument la această retorică. Când ţi se iau din banii proprii, bineînţeles că guvernul şi băncile sunt duşmani.
Interesant este că marja băncilor din acest moment, adică diferenţa dintre dobânzile la credite şi dobânzile la depozite, este cea mai mică din ultimii 15 ani, conform datelor statistice ale BNR.