Actualitate

‘O eră a incertitudinii’. Dobânzile BCE vor rămâne ridicate până când inflația ajunge la 2%

BCE va menţine dobânzile ridicate cât va fi necesar pentru a reduce inflaţia la 2%, susține Christine Lagarde, șefa Băncii Centrale Europene.

Banca Centrală Europeană va stabili costurile de împrumut cât de sus este nevoie, şi le va menţine la acel nivel atât timp cât va fi necesar pentru a reduce inflaţia la obiectivul BCE de 2%, a afirmat preşedintele BCE, Christine Lagarde, transmite Bloomberg.

Descriind ‘o eră a incertitudinii’, şeful BCE a explicat că este important ca băncile centrale să furnizeze o ancoră pentru economie şi să asigure stabilitatea preţurilor în linie cu mandatele lor.

‘În actualul mediu, aceasta înseamnă, pentru BCE, stabilirea dobânzilor la un nivel suficient de restrictiv atât timp cât va fi necesar pentru a realiza o revenire rapidă a inflaţiei la ţinta BCE de 2% pe termen mediu’, a declarat Christine Lagarde la reuniunea bancară de la Jackson Hole, Wyoming, SUA.

De asemenea, oficialul a afirmat că viitoarele decizii ale BCE vor depinde de perspectivele privind inflaţia, dinamica creşteri preţurilor de bază şi consolidarea mecanismului de transmisie a politicii monetare.

‘Aceste trei criterii vor ajuta la atenuarea incertitudinilor privind perspectivele pe termen mediu, punând laolaltă proiecţiile BCE privind inflaţia, tendinţa observată în urma analizării inflaţiei de bază şi eficienţa politicii monetare în contracararea acestei tendinţe’, a explicat Lagarde.

Preşedintele Bundesbank, Joachim Nagel, declara săptămâna aceasta pentru Bloomberg că este prematur să se ia în considerare o pauză în majorarea dobânzilor în zona euro, în condiţiile în care inflaţia depăşeşte 5%.

În schimb, omologul său din Portugalia, Mario Centeno, a cerut prudenţă, deoarece riscurile de deteriorare semnificativă a economiei se materializează.

Săptămâna viitoare, Eurostat va da publicităţii datele preliminare privind rata inflaţiei în august, în zona euro. Analiştii se aşteaptă la o reducere a inflaţiei până la 5,3%, mai mult decât dublu faţă de ţinta BCE de 2% pe termen mediu.

La reuniunea din iulie, Banca Centrală Europeană a decis cea de-a noua majorare consecutivă a dobânzii de referinţă, care a urcat la cel mai ridicat nivel din istoria instituţiei, şi de asemenea a anunţat că îşi păstrează deschise opţiunile cu privire la necesitatea unor noi majorări pentru a reduce inflaţia în contextul înrăutăţirii condiţiilor economice.

‘Consiliul guvernatorilor a decis să majoreze cu 25 puncte de bază cele trei rate ale dobânzilor reprezentative ale BCE. În consecinţă, rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor creşte la 4,25%, 4,50% şi, respectiv, 3,75% începând cu data de 2 august 2023’, se arată în comunicatul de presă publicat la finalul reuniunii de joi a Consiliului guvernatorilor BCE.

Ca urmare a deciziei, dobânda plătită de BCE pentru depozitele băncilor comerciale a atins cel mai ridicat nivel de după luna octombrie 2000, înainte ca monedele şi bancnotele euro să fie introduse în circulaţie, notează Agerpres.

  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button