Ce a câștigat și ce a pierdut Putin prin uciderea lui Prigojin?
Moartea înconjurată de mister a comandantului Wagner reprezintă o nouă criză a regimului politic de la Kremlin de care Ucraina poate profita pe câmpul de luptă.
Pe cât de provocator a fost comportamentul lui Prigojin după rebeliune, prin frecventele deplasări în Africa, Belarus și Rusia, pe atât de brutal a fost gestul lui Putin de a-și elimina inamicul.
Prigojin a fost creația președintelui rus, care l-a folosit pentru relansarea imperialismului roșu, dar credinciosul servitor s-a întors împotriva stăpânului, nefiind, însă, pregătit să-l învingă.
Sunt multe întrebări rămase fără răspuns după moartea fulgerătoare a comandantului Grupului Wagner. De asemenea, sunt multe suspiciuni legate de felul cum și-a pierdut viața, existând teorii că a fost o spectaculoasă înscenare.
Pe de altă parte, oficialii americani au anunțat că fondatorul grupului paramilitar a fost eliminat în urma operațiunii secrete a unei agenții de spionaj din Rusia.
„Evaluarea noastră inițială este că… Prigojin a fost ucis”, a declarat generalul Pat Ryder, purtător de cuvânt al Pentagonului, citat de cotidianul Wall Street Journal.
Până acum, de la începutul conflictului din Ucraina, evaluările militarilor americani nu au dat greș în ce privește citirea acțiunilor Kremlinului.
Un alt mister e acela că nu se știe pe ce se baza șeful Wagner în credința lui că Putin nu se va răzbuna după rebeliunea de acum două luni.
Liderul rus o făcuse deja de nenumărate ori, de ce s-ar fi comportat, acum, altfel? Toți oponenții importanți au fost uciși, închiși sau au scăpat ca prin urechile acului în urma unor tentative de eliminare.
Timp de două luni, Prigojin a călătorit frecvent cu avioanele sale la Moscova, Sankt Petersburg, Minsk, în Belarus, și în Africa. Un mod ciudat și dezinvolt prin care a arătat lumii că planurile de răzbunare ale lui Putin nu-l pot atinge.
Miliardarul a lăsat să se înțeleagă, în urma declarațiilor publice postate pe canalele sale de Telegram, faptul că, de-a lungul anilor, a strâns dovezi despre afacerile secrete ale liderului de la Kremlin, iar acestea îl fac imun la represaliile Kremlinului.
Uciderea lui Prigojin, exact la două luni de la începutul scurtei rebeliuni, prin aruncarea în aer a avionului său personal, arată că Putin nu s-a temut de amenințările fostului său subordonat, pedepsindu-l pentru nesupunere.
Unde sunt mercenarii?
Modul cum a făcut-o, în urma unui plan complicat, utilizând resurse importante, oameni și informații, sugerează premeditarea și implicarea a cel puțin unui serviciu de securitate din Rusia.
„În ce privește prezența mercenarilor în Belarus, pot să spun că și înainte de 23 august, de evenimentele care au avut loc în Rusia, am înregistrat faptul că numărul acestora era în scădere. Nu în mod semnificativ, nu rapid, dar treptat, numărul luptătorilor Wagner, cantonați în Belarus, a tot a scăzut”, a declarat Andri Demcenko, purtătorul de cuvânt al grănicerilor din Ucraina.
Conform unor estimări făcute de guvernul lituanian în urmă cu o săptămână,