Rectificarea bugetară așteaptă după ordonanțele lui Ciolacu, în timp ce instituțiile au banii blocați în conturi. Intervenția lui Turcan după ce Boloș a decis să taie de peste tot
Instituțiile cu milioane în conturi așteaptă rectificarea bugetară, în timp ce rectificarea bugetară așteaptă după ordonanțele premierului Marcel Ciolacu. Între timp, au loc alte discuții după ce ordonanțele mai întâi au fost lansate în piață și abia apoi au apărut punți de dialog.
Managerul Muzeului Naţional al Ţăranului Român, Virgil Ștefan Nițulescu, a vorbit și despre intervenția de ultimă oră a Ralucăi Turcan, ministrul Culturii, şi cum s-a apelat la datele colectate de asociaţiile profesionale în cultură pentru memoriul înmânat lui Marcel Boloş, ministrul Finanţelor, cu toate că zona culturii a fost şi rămâne „Cenuşăreasa” atunci când vine vorba de „împărţeala” bugetului la început de an. Niţulescu crede că greşeala s-a comis când întâi s-a dat drumul la ordonanţă şi abia apoi au venit şi negocierile.
„În momentul când se aprobă bugetul, se stabileşte o subvenţie care merge pe cheltuielile cu salariile şi, în rest, există un capitol de venituri proprii. Legea Finanţelor este atât de prost întocmită încât, în momentul de faţă, noi riscăm să intrăm în incapacitate de plată pentru că, deşi avem venituri proprii şi aceşti bani stau în bancă, nu s-a schimbat ultima variantă a legii bugetului – România funcţionează pe bugetul stabilit la începutul anului. Aşteptăm rectificarea bugetară, pentru că doar atunci ni se poate schimba bugetul şi putem cheltui banii obţinuţi din venituri proprii.
Sunt instituţii care au milioane de lei în bancă din venituri proprii şi nu le pot utiliza pentru că nu s-a rectificat bugetul. Iar domnul ministru Boloş a spus, pe bună dreptate, că bugetul va fi rectificat abia după ce vor fi adoptate cele două proiecte de ordonanţă – cel cu creşterea veniturilor prin creşterea taxelor şi cel cu reducerea cheltuielilor prin măsurile luate pentru buget.
(…)
Doar că, în momentul de faţă, deja nu mai vorbim de ordonanţă de urgenţă. Premierul Ciolacu a anunţat că vrea să-şi asume răspunderea în Parlament pe aceste două legi. Ce vreau să spun e că există o listă lungă de deficienţe în comunicare în interiorul Guvernului şi al ministerelor.
Premierul a cerut Ministerului de Finanţe să găsească resurse pentru scăderea deficitului. Ăsta a fost scopul, da? Se poate face prin creşterea veniturilor la buget (taxe, impozite etc.) şi scăderea cheltuielilor de la bugetari. Ministrul Finanţelor a cerut să se găsească soluţii şi singura soluţie a fost să taie pe orizontală, otova. Adică nu se face deosebirea dintre tipurile de instituţii, între Mediu şi Cultură ş.a.m.d. Se taie procentual de peste tot! Asta este o prostie!
Ministerul Culturii are în subordinea sa un Institut pentru cercetare şi formare culturală care se ocupă cu tot felul de statistici, barometrul cultural anual este făcut de acest institut… nişte cercetători şi sociologi produc pentru Guvern nişte informaţii foarte clare. Ţinând cont de aceste informaţii, Ministerul de Finanţe ar fi putut să ajungă la nişte concluzii. Numai că, în momentul în care se pregătea proiectul de ordonanţă de urgenţă, nu a existat o comunicare între Ministerul Finanţelor şi toate ministerele care urmau să fie afectate.