”Deținerea pentru consum propriu de canabis, în limita a 3 grame, să nu fie pedepsită legal”. Ce arată inițiativa USR, depusă în iunie
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Propunere legislativă pentru completarea Legii nr. 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, depusă în iunie de USR, încă se află în lucru, la comisiile permanente ale Senatului. Iată ce prevede!
„În România, primul pas pentru eficientizarea muncii structurilor de forţă trebuie să fie renunţarea la sancţiunile penale pentru cantităţi mici de canabis pentru consum propriu.
De asemenea, acesta este primul pas şi pentru reglementarea legală a posesiei de canabis medicinal justificată de prescripţie medicală. Canabisul medicinal a fost blocat în mod injust din a putea fi produs, vândut ori prescris, în principal din cauza modelului ultra-prohibiționist adoptat de România împotriva acestei plante. Renunţarea la pedepsele penale (iar ulterior pentru canabisul medicinal şi la cele contravenţionale) este o necesitate pentru viitorii pacienţi care pot beneficia de proprietăţile medicinale ale plantei.
Considerăm că se impune ca prin excepție de la art.4 din Legea nr. 143/2000, deţinerea pentru consum propriu de canabis, în limita a 3 grame, să nu fie pedepsită penal – ci doar contravenţional, cu cuantumul amenzii între 1000 şi 3000 de lei. Resursele care au fost alocate până acum într-un mod inadecvat şi ineficient trebuie să fie folosite în campanii de asistență, informare şi tratament, iar direcţia statelor membre UE care au dezincriminat deja canabisul trebuie urmată”, se arată în expunerea de motive, care poate fi consultată aici.
Ce ar urma să se întâmple cu banii din amenzi
„Astfel, conform propunerii legislative, deţinerea de canabis (în limita menţionată) pentru uz personal şi consumul în sine rămân în continuare interzise legal, însă încălcările acestor interdicţii sunt considerate a fi exclusiv încălcări administrative şi sunt eliminate din domeniul infracţional. Traficul de droguri continuă să fie urmărit penal sub formă de infracţiune. Posesia de canabis medicinal justificată de prescripţie medicală, necesară a fi ulterior reglementata, nu se pedepseşte.
Propunerea este conformă cu opinia exprimată de Consiliul Superior al Magistraturii: „Înăsprirea tratamentului sancţionator în această materie nu este în concordanţă cu întreaga filozofie a actualei legislaţii penale. (…) Practica ultimului deceniu a arătat că nu mărirea exagerată a limitelor de pedeapsa este soluţia eficientă pentru combaterea criminalităţii”.
De asemenea, propunem ca sumele provenite din aplicare amenzilor să fie folosite pentru finanţare programelor naţionale de prevenire şi asistenta medicală, psihologică şi socială a consumatorilor de droguri şi programele de interes naţional de prevenire şi asistenta medicală, psihologică şi socială a consumatorilor de droguri”, se mai arată în expunerea de motive.
Propunerea legislativă depusă de USR în iunie se află momentan în lucru, la comisiile permanente ale Senatului. Termenul de adoptare tacită este de 45 de zile și se calculează de la data de 19.06.2023, urmând sã se împlinească după vacanța parlamentarã, la 31 zile de la reluarea activității Senatului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News