Putin susține că deficitul bugetar al Rusiei până la sfârșitul lui 2023 va fi de aproximativ 2% din PIB
Putin susține că deficitul bugetar al Rusiei până la sfârșitul lui 2023 va fi de aproximativ 2% din PIB / Foto: Kremlin.ru
Vladimir Putin susține că deficitul bugetar al Rusiei până la sfârșitul anului 2023 va fi de aproximativ 2% din PIB.
Bugetul federal al Rusiei în trimestrul al treilea va fi excedent, iar deficitul bugetar până la sfârșitul anului 2023 va fi, conform planului, de aproximativ 2% din PIB, a declarat președintele rus Vladimir Putin, la o ședință a Consiliului pentru Dezvoltare Strategică și Proiecte Naționale, scrie Interfax.
„Se așteaptă ca în iulie-septembrie bugetul să fie redus la un excedent. În general, pe parcursul anului, excesul de cheltuieli față de venituri va fi la nivelul planificat – aproximativ 2% din PIB”, a spus președintele rus.
„Situația bugetară actuală este în general stabilă și nu prezintă niciun risc pentru stabilitatea macroeconomică”, a mai declarat Vladimir Putin.
Anterior, s-a raportat că bugetul federal al Federației Ruse în perioada ianuarie-iulie, conform datelor preliminare de la Ministerul de Finanțe, a fost executat cu un deficit de 2,817 trilioane de ruble (1,8% din PIB). În iulie, deficitul a crescut cu 222 de miliarde de ruble – în ianuarie-iunie, ministerul și-a estimat nivelul la 2,595 de miliarde de ruble.
Rubla a scăzut în raport cu dolarul și euro, marți
Dolarul american, euro și yuanul chinez s-au consolidat moderat la Bursa din Moscova pe baza tranzacțiilor de marți. Rubla s-a depreciat, stabilizându-se într-un interval de tranzacționare îngust, după o creștere puternică de recuperare săptămâna trecută.
Cursul de schimb al dolarului s-a ridicat la 94,3 ruble la ora 19:00, ceea ce este cu 64,75 copeici mai mare decât nivelul de închidere al licitației anterioare. Până la această oră, euro costa 102,37 ruble, după ce prețul a crescut cu 45,75 copeici. Costul coșului cu două monede (0,55 USD și 0,45 EUR) a crescut cu 56,2 copeici la 97,93 ruble. Yuanul chinez a crescut cu 8,6 copeici la 12,89 ruble.
Potrivit experților Interfax-CEA, rubla s-a depreciat moderat față de principalele valute marți și s-a stabilizat pe un coridor îngust, după o creștere puternică de recuperare săptămâna trecută. Presiunea asupra cotațiilor sale a fost exercitată și de petrolul mai ieftin, dar mai târziu în cursul săptămânii pozițiile rublei s-ar putea consolida din nou din cauza cererii de lichiditate în ruble de la companiile exportatoare împotriva plăților taxelor din august. Într-o singură zi de plată a impozitului pe 28 august, aceștia vor trebui să transfere la buget TVA-ul, primele de asigurare, impozitul pe venitul persoanelor fizice, taxa de extracție minerală și accizele.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
Citește articolele cu aceleași etichete:
bani
buget
deficit bugetar
rusia
vladimir putin