Politica

Cazul Vlad Pascu. Alexandru Rafila, șocat de starea în care se afla tânărul drogat: Ar trebui să-i şocheze pe foarte mulţi părinti. Are viitorul compromis

Sursa foto: captură video Antena CNN

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a vorbit despre cazul lui Vlad Pascu, tânărul de 19 ani care a ucis doi studenți, conducând drogat.

„Aceşti copii sunt victimele unor resurse financiare oferite cu mult prea multă generozitate”

„Eu nu sunt foarte specializat în domeniul acesta, dar ce pot să vă spun este că sunt numeroase medicamente care se eliberează pe bază de prescripţie. Însă, modul în care au fost procurate, legal sau ilegal, rămâne să fie stabilit de cei care anchetează acest caz sau cei care se ocupă cu aceste chestiuni. Utilizarea de substanţe psihoactive este o problemă tot mai importantă în societatea românească şi tragediile apar când se pierd vieţile unor oameni nevinovaţi care nu au nicio legătură cu consumul de droguri, ci cu consecinţele generate de consumul acestor substanţe.

Probabil că ar trebui să găsim şi alte tipuri de soluţii, în afară de cele punitive, coercitive care sunt legate de urmărirea traficului de droguri, în primul rând, şi, pe de altă parte, de reducerea drastică a posibilităţilor de procurare a drogurilor sau a unor medicamente cu efecte psihoactive.

Cred că trebuie să avem şi o abordare legată de educaţia copiilor, încă din școala primară, şi, implicit, educaţia părinților, care se văd în situaţia în care au un copil, nu ştiu ce să facă, unde să meargă cu el . Trebuie găsite soluţii şi pentru aceşti copii care, până la urmă, sunt victimele anturajului, obiceiurilor şi, câteodată, ale unor resurse financiare care sunt oferite cu mult prea multă generozitate şi sunt utilizate în zona aceasta de consum de droguri”, a spus Alexandru Rafila la Antena 3.

„Ar trebui să-i şocheze pe foarte mulţi părinti”

„M-a şocat foarte mult starea în care era tânărul care a produs acest accident dramatic şi cred că ar trebui să-i şocheze pe foarte mulţi părinti care au copii care au tentaţii sau deja au probleme. Să ia lucrurile în serios şi să se gândească la faptul că acest copil are viitorul compromis. S-au petrecut, pe de-o parte, doua tragedii: moartea celor doi tineri şi faptul că el este un caz care va avea o evoluţie dramatică, pentru că, în mod evident, va trebui să primească o pedeapsă pentru ceea ce a făcut. Nepăsarea sau uşurinţa părinţilor de a considera aceste lucruri la modă sau puţin importante în ziua de astăzi nu cred că reprezintă o abordare înţeleaptă în ceea ce priveşte siguranţa acestor copii„, a mai spus ministrul Sănătății.

„Aceste centre s-au închis şi statul român nu le-a preluat”

„Centrele de dezintoxicare sunt parte a unei patologii psihiatrice, până la urmă. Fie că discutam de cele de dezalcoolizare, fie că discutam de cele de dezintoxicare pentru consumul de droguri, ne trebuie o strategie naţională în acest sens. Noi avem o agenţie specializată – Agenţia Naţională Antidrog.

Am avut, în urmă cu mai mulţi ani, la începutul anilor 2000, nişte proiecte şi chiar am deschis foarte multe centre de consiliere împotriva consumului de droguri.

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button