Comentarii

Opinie Dragoş Dragoteanu, Euroest: Piaţa imobiliară se duce în cap, dar firmele de construcţii prosperă

Urmare a opiniei exprimate de d-na Adriana Iftime, ca reprezentanta a patronatului unor firme mari din domeniul constructiilor, https://m.zf.ro/opinii/adriana-iftime-patronatul-societatilor-constructii-activitatea-22095431, avand o experienta de peste 30 de ani in imobiliare imi permit sa ofer si o alta perspectiva. 

  1. Unii patroni ai firmelor de constructii dau dovada de o ipocrizie iesita din comun. In 2009, dupa ce guvernul a initiat programul „Prima casa”, urmat de multe alte programe care vizau direct sprijinul constructorilor, niciun patron  din domeniu nu a iesit sa transmita multumiri publice guvernului. Au urmat si alte facilitati. In schimb, au profitat toti!
  2. Dupa ce piata imobiliara a fost resuscitata datorita interventiei aceluiasi guvern, din 2010 pana in prezent, niciun constructor nu a avut un profit mai mic de 40-50%. Vorbesc in cunostinta de cauza, ca om care stie cu ce se „mananca” costurile in acest segment economic. 
  3. N-am vazut pana acum niciun patron constructor care sa aiba vreo initiativa legislativa, directa sau indirecta, prin care sa urmareasca deblocarea dezbaterilor PUZ-urilor in Consiliul PMB. Toata lumea „buna” se declara nemultumita, actiuni ioc! De ce? Pentru ca majoritatea a facut profituri istorice, chiar si cu acest neajuns.
  4. Deunazi, un mare patron din domeniu a declarat ca are lucrari antamate pentru urmatorii 4 ani, in valoare de peste 1,5  miliarde euro. Alo! Banii astia nu vin din cer, ci de la stat, cu facilitatile aferente. Oare, daca castiga mai putin, dar are lucrari de nu le poate duce, saraceste? 
  5. Piata imobiliara e pe butici si, totusi, majoritatea patronilor din constructii prospera nesperat de bine. Nu am vazut unul, dar niciunul, care sa lase la pret in fata vreunui potential cumparator. Toti tin steagul sus la preturi, chiar si atunci cand…ploua.

In final, indraznesc sa vorbesc si de incercarile repetate, uneori penibile, de manipulare a pietei imobiliare, ca si cum investitorii pot fi spalati pe creiere, dupa bunul plac al dezvoltatorilor/ constructorilor. Orice om intreg la cap stie/ simte ca preturile imobilelor nu pot sa creasca pana cand dobanzile la credite nu vor scadea. Cu toate acestea, ei „pedaleaza” in gol si dau inainte ca nu au cum sa faca reduceri, chiar daca costul materialelor de constructii a scazut si cu 20-30%.

In opinia mea, facilitatile perene nu reprezinta o abordare decenta, realista si corecta. Constructorii, cand le-a fost foarte bine, au tacut. Cand s-ar putea sa le fie mai greu, depasesc corul bocitoarelor si se dau de ceasul mortii, stiind ca nu vor mai castiga ca inainte. Intr-o economie de piata libera, dezvoltatorii buni se adapteaza si fac performanta, amatorii de avantaje cu dedicatie se comporta ca niste asistati sociali, dependenti de guvern. Aici nu este vorba de facilitati fiscale, ci de principii.

Prefer capitalismul, nu comunismul!

Dragos Dragoteanu, Certified International Property Specialist

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button