Ministra bulevardelor și trenurilor
De când a devenit ministră a Justiției, dna Alina Gorghiu este frenetică. Bate țara în lung și în lat și face conferințe de presă în fiecare colțișor: Călărași, Brăila, Reșița, Arad, Câmpulung Muscel.
Peste tot a călcat pasul zglobiu al dnei ministre, cu, dar mai ales fără legătură cu Justiția, cât timp unele conferințe au fost susținute împreună cu europarlamentarul Falcă, cu Ciprian Pandea, vicepreședinte al Comisiei pentru buget, finanţe din Senat sau cu ministrul Dezvoltării. Doar la Elena Udrea am mai văzut așa hărnicie.
Și, desigur, dna Gorghiu are păreri despre orice. De exemplu, la Câmpulung i-a cerut primăriței Lasconi să termine lucrările la bulevardul “Pardon” din centrul orașului, să nu aștepte campania electorală. Așa cum nu o așteaptă, după cum se vede, dna Gorghiu însăși.
Ministra s-a dat și cu trenul până la Câmpulung, fericită nevoie mare, dar și cu indicații pentru ministerul Transporturilor, omițând-o însă pe cea mai importantă: reînființarea liniei directe între Capitală și orașul argeșean, dependent practic de cursele rutiere, dacă nu vrea să piardă o zi pe drum.
Toate conferințele ministrei sunt anunțate la fel, cu cel mult câteva ore înainte de desfășurare, astfel încât un jurnalist de la nivel central să poată fi prezent numai prin teleportare, și apoi transmise pe Facebook.
În București, pe temele justiției, nu despre bulevardele din localitățile țării și călătorii cu trenul, dna Gorghiu nu a făcut nicio conferință de presă, nicio întâlnire informală cu jurnaliștii specializați pe domeniu. Și-a delegat atribuțiile din prima zi cui a găsit în dotare și a plecat în turnee electorale.
Și asta când?
Când în justiție continuă greva ilegală și una dintre cele mai mari crize ale domeniului din ultimii 33 de ani. Acum e cum e, fiind încă vacanță judecătorească, deci un număr mai mic de cauze afectate, dar peste 10 zile ar trebui să reînceapă activitatea normală și atunci situația va deveni dramatică.
Când pensiile speciale sunt pe cale să arunce în aer PNRR și cheia o reprezintă chiar pensiile magistraților pentru care CCR a și întors legea în Parlament. Dna Gorghiu a anunțat pe grupul de comunicare frenetică a conferințelor de presă și opiniilor ministeriale că premierul i-a cerut amendamente conform deciziei CCR, dar mai mult nu a emis.
Dna ministră și-a făcut însă timp între vizitele electorale pentru a saluta entuziast decizia de predare de către Italia a lui Darius Vâlcov, un entuziasm de un provincialism strident, împărtășit de șeful DNA cu care dna Gorghiu a schimbat tandre bezele pe temă.
Provincialism pentru că e ca și cum te-ai lăuda că te-ai spălat dimineața pe dinți sau că ai unghiile curate. Este o normalitate în care e posibil să întrăm ca urmare a ridicării MCV și a unor eforturi diplomatice ale fostului ministru Predoiu, dar nu un motiv de șampanie și pișcoturi.
Și ca să fie “plagiatul” până la capăt, dna Gorghiu a anunțat lansarea unui proiect lansat deja de ministrul Predoiu încă din mai 2022 și blocat de CSM în septembrie 2022 – legea fugarilor,