Actualitate

Hidroelectrica anunță o investiție de 20,8 mil lei în modernizare și reabilitare echipamente CHE Tismana Subteran

Bogdan Badea: Suntem interesați de introducerea de automatizări acolo unde este posibil, astfel încât obiectivele noastre să poată fi operate cu intervenție umană cât mai redusă Foto: Crișan Andreescu

Hidroelectrica a semnat alături de firma prestatoare recepția punerii în funcțiune a instalațiilor aferente hidroagregatului numărul 2 (HA2) al centralei hidroelectrice Tismana Subteran.

Lucrările – fac parte dintr-un contract cu mai multe obiective, a cărui valoare totală se ridică la 20,8 milioane lei, și au fost realizate de Electromontaj – Sucursala Craiova. Etapa investițională recepționată a vizat instalațiile de automatizare și comandă HA2, instalațiile auxiliare, instalațiile de alimentare și distribuție 0,4 kV curent alternativ etc.

”Prin realizarea lucrărilor de modernizare și de reabilitare a echipamentelor vizăm implementarea unor soluții tehnologice de ultimă generație. Suntem interesați de introducerea de automatizări acolo unde este posibil, astfel încât obiectivele noastre să poată fi operate cu intervenție umană cât mai redusă. Considerăm că tehnologia modernă aduce un semnificativ plus valoric siguranței în exploatare și fiabilității sistemelor. Este un efort pe care Hidroelectrica îl face ca parte a angajamentului pe care și l-a asumat de modernizare continuă a obiectivelor pe care le are în portofoliu” – a afirmat Bogdan Badea, președintele directoratului Hidroelectrica.

CHE Tismana Subteran este cea mai mare unitate hidroenergetică din cadrul Complexului hidroenergetic Cerna-Motru-Tismana. Centrala uzinează apă din lacul de acumulare Motru, ce are un volum util de 3,5 milioane m.c. prin intermediul unei conducte forţate în lungime de 8.580 m, și din lacul Clocotiș, cu un volum util de 1,8 milioane de mc. și cu o galerie de 11.450 de metri. Centrala Hidroelectrică Tismana Subteran este echipată cu două hidroagregate cu turbine Francis cu ax vertical şi cameră spirală metalică cuplate cu două generatoare având o putere instalată de 53 MW fiecare. Producţia medie anuală de energie electrică se situează la cifra de 262 GWh. Debitul turbinat este evacuat în lacul Tismana aval printr-o galerie de fugă cu o lungime de 4.405 m.

Hidroelectrica exploatează un număr de 182 de centrale hidroelectrice și cinci stații de pompare, având o capacitate totală instalată de producere a energiei de 6,3 GW. Acestora li se adaugă parcule eolian de la Crucea, cu o putere instalată de 108 MW.

Vezi și: Performanță excelentă pentru Hidroelectrica în primele 6 luni ale anului 2023. Bogdan Badea: Rezultatele obținute ne îndeamnă să ne continuam drumul cu și mai multă motivație

  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button