”Cea mai banală formă de încălzire”. Dumitru Chisăliţă spune că e ”cea mai simplă investiție”
Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă, a vorbit despre posibilitatea încălzirii unui apartament, explicând avantajele și dezavantajele.
În oraşe precum Bucureşti, unde sistemul de termoficare are adesea avarii, încălzirea pe timp de iarnă este un subiect de mare interes. Despre acest lucru şi posibile soluţii a vorbit Dumitru Chisăliţă la interviurile DC NEWS.
„Trebuie să fim conştienţi că nivelul de confort la serviciu sau în apartament trebuie să fie asigurat, iarna, vara, primăvara, toamna. Iar el se poate realiza printr-o justă alegere şi o bună dimensionare a instalaţiilor, atât în ceea ce priveşte răcirea aerului, pe perioada verii, dar şi pentru încălzirea de care trebuie să ne îngrijim când temperaturile exterioare scad mult.
Există multe soluţii care sunt în piaţă, dar trebuie să le categorisim după avantajele şi dezavantajele pe care le prezintă. Nu există un sistem perfect, fie că vorbim sub aspectul costurilor de investiţie, de operare, fie de diverse neajunsuri care pot să apară la un moment dat.
Legat de modul de a încălzi apartamentele când sistemele de termoficare nu funcţionează sau ni se pare prea scump. Încălzirea electrică, din păcate, în România în momentul de faţă este prohibită. Costul pentru a încălzi un apartament într-o zonă medie temperată reprezintă soluţia cea mai scumpă. Dar sunt situaţii când nu prea avem de ales, şi trebuie să ne orientăm şi spre această modalitate.
Există, aici, cea mai banală formă de încălzire. Folosirea sistemului de aer condiţionat. Unele dintre ele pot încălzi aerul până la 25-27 de grade, dacă spaţiul din apartament nu este foarte mare. Chiar dacă există un sistem de aer condiţionat care, teoretic, ştie să încălzească până la 27 de grade Celsius, în cartea tehnică este scris şi necesarul de putere pentru a încălzi. Dacă puterea este mică, atunci nu va încălzi niciodată până la 27 de grade Celsius, va merge continuu şi nu vom obţine acea temperatură. Trecând peste aceste elemente de natură tehnică, aerul condiţionat reprezintă cea mai simplă investiţie, pentru că înseamnă folosirea şi iarna şi vara. Costurile nu sunt foarte ridicate.
Dar sunt şi dezavantaje. Trebuie să avem în vedere că este un sistem care practic duce la poluare sonoră. Este un sistem care pune în mişcare aerul din încăpere, care poate fi deranjant până la dezvoltarea unor sensibilităţi. Deci există şi elemente pe care nu ni le dorim”, a declarat Dumitru Chisăliţă la DC NEWS TV.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News