De ce nu intrăm în Schengen? Viena, vestul sălbatic al spionajului rusesc din Europa – Galerie foto
Autoritățile române au făcut și fac eforturi pentru a învinge rezistența Austriei în ce privește aderarea la spațiul comunitar de circulație liberă, dar fără succes.
Una dintre explicațiile refuzului e reprezentat de puterea de influență a Rusiei asupra politicii de la Viena, observată și de oficiali europeni.
O lege care trebuia să incrimineze activitățile de spionaj, desfășurate de entități străine pe teritoriul Austriei, a fost blocată în Parlament de formațiunea politică a cancelarului Karl Nehammer, cel care se opune vehement aderării.
Un fost ministru de Externe al Austriei a anunțat că se stabilește în Rusia după ce, ani de zile, a desfășurat o campanie intensă de promovare a intereselor Kremlinului în Europa, Putin fiindu-i invitat de onoare la nunta din 2018.
România a ratat momentul aderării la Schengen. A existat un mare entuziasm din partea autorităților, care au crezut că, atâta timp cât de partea țării noastre se află Germania și Franța, lucrurile se vor rezolva. Dar nu a fost așa.
Pe zi ce trece, e tot mai limpede că există o strategie diplomatică a Rusiei de blocare a accesului României în spațiul Schengen, folosindu-se de influența pe care o are asupra sistemului politic din Austria.
Pentru Kremlin, accesul României și Bulgariei în spațiul Schengen înseamnă o accelerare a transportului de mărfuri dinspre Ucraina și Moldova spre piețele europene, adică mai mulți bani pentru Kiev, dar și mai multă susținere occidentală.
Opoziția cancelarului austriac Karl Nehammer și a ministrului său de Interne Gerhard Karner la aderarea României și Bulgariei la Schengen ascunde o legătură puternică de afaceri între Viena și Moscova.
OMV, importanta companiei petrolieră prezentă și în țara noastră, continuă să facă afaceri cu Rusia, importând petrol și gaze din această țară, în ciuda sancțiunilor economice impuse de Uniunea Europeană și SUA.
„Atâta timp cât Gazprom va continua să livreze gaze, noi vom continua să le preluăm”, a declarat Alfred Stern, președintele executiv OMV, pentru cotidianul „Financial Times”, în urmă cu o lună.
AUSTRIA. Cancelarul Karl Nehammer nu are nicio intenție de a accepta aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen – Foto: Hepta.ro
Legea anti-spionaj, blocată
De la venirea la putere, în 1999, prima dată ca prim-ministru și, apoi, ca președinte, Vladimir Putin a avut ca obiectiv să-și consolideze rețelele de spioni în interiorul Uniunii Europene, concomitent cu dezvoltarea intereselor de afaceri.
Viena, în ultimii ani, a devenit un fel de Vest Sălbatic al acțiunilor de spionaj desfășurate de agenții ruși, care vizează alte state din Europa, cum ar fi Germania, cel mai apropiat și important aliat al Austriei.
La începutul acestui an, principalele partide de opoziție – SPO, și NEOS – au propus în Parlament înăsprirea legislației penale pentru acțiunile de spionaj desfășurate pe teritoriul țării, dar OVP, Partidul Popular, și FPO, Partidul Libertății, de extremă dreapta, s-au opus modificării legii.
„Am semnalat aceste abuzuri de mult timp,