Măsuri fiscale. Elena Cristian, informații de culise: PNL a amenințat cu ieșirea de la guvernare! Am informația că OUG va fi adoptată rapid
Elena Cristian, analist economic DC Business, a vorbit despre propunerile Guvernului pentru reducerea cheltuielilor și amenințarea PNL cu ieșirea de la guvernare.
„L-am auzit pe domnul Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, şi, văzând procentele pe care le-a vehiculat la dumneavoastră – procentele de ieftinire a alimentelor (n.r. 12%) -, mă gândesc că dânsul îşi face cumpărăturile în altă ţară. Noi, întâmplător, avem sediul în aceeaşi clădire cu dânsul şi nu prea îl văd pe la job. Mă gândesc că merge în cu totul altă parte să îşi facă aceste cumpărături de zi cu zi, pentru că cifrele vehiculate de Consiliul Concurenţei nu au fost confirmate nici de BNR, nici de Institutul de Statistică şi nici nu sunt reale în teren”, a spus Elena Cristian, la B1 TV.
„Derapajul real este la cheltuieli”
Nicolae Ciucă, fostul premier PNL, a declarat azi, despre măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare pe care Guvernul Ciolacu le tot anunță și nu le aprobă, că nu au fost finalizate discuțiile la nivelul coaliției.
„Revenind la cele spuse de fostul premier și actualul președinte al PNL, Nicolae Ciucă, calculele nu au fost finalizate, dar ordonanța a scăpat așa, pe surse, în presă. Acum, situația, pentru cei care pot citi cifrele și am discutat cu mulți analiști în aceste zile, derapajul la bugetul de stat nu este la venituri. Mediul de afaceri – pe care actualul guvern și actuala coaliție vrea să pună noi biruri foarte mari, care probabil vor închide foarte multe afaceri – și-a făcut datoria.
Statul trebuia să încaseze 50 de miliarde de euro – este suma exactă din bugetul de stat anul acesta – și a încasat 49. Așadar, mediul de afaceri și-a plătit dările către stat. Derapajul real este la cheltuieli. Acolo, în primele șase luni, Guvernul a făcut cheltuieli mai mari cu 3 miliarde de euro. Dacă undeva trebuie să umble Guvernul, nu trebuie să umble la impozite și taxe – ceea ce are de gând să facă și ceea ce va face cu siguranță – ci trebuie să umble la cheltuieli.
„Toate aceste măsuri nu pot fi verificate”
Ce face Guvernul în această situație? Vine cu o propunere de reducere a cheltuielilor pe care noi, nu doar în jurnaliști, românii de rând nu au cum să o verifice. Cum verificăm noi, de exemplu, dacă se reduc posturile de consilier la Ministerul Economiei, unde ministrul are 30 de consilieri? Transparența este zero în instituțiile statului. Singurul minister care și-a mai pus pe pe site cifre este Ministerul Finanțelor, de unde aflăm că sunt 17 oameni doar la departamentul comunicare. Atenție! Doar la Ministerul de Finanțe, nu la ANAF, nu la instituțiile din subordinea. Păi, 17 oameni are redacție serioasă din România. Ce or face acești oameni la comunicare, împreună cu 20 de consilieri ai ministrului și cu alte 30 de persoane care se ocupă de acest job habar nu am.
Voiam să spun, de fapt, că toate aceste măsuri nu pot fi verificate și că noi va trebui doar să îi credem pe cuvânt că au redus cheltuielile,