Comentarii

Vor reuși România și Polonia să evite un conflict militar cu Rusia?

Vladimir Putin încearcă să găsească o soluție pentru a le arăta susținătorilor săi că nu și-a pierdut puterea și încă are capacitatea de a avea un impact global.

Pentru că a pierdut inițiativa militară în Ucraina, liderul de la Kremlin urmărește să provoace tensiuni în diferite zone din afara Rusiei.

Presiunea pe granița NATO e văzută ca o metodă prin care poate crea disensiuni în interiorul Alianței.

În ultimele două săptămâni, mai mute evenimente petrecute pe flancul estic al NATO arată o deteriorare rapidă a situației și încercări frecvente ale Rusiei de a provoca forțele aliate.

Două elicoptere aparținând armatei din Belarus au intrat, marți noaptea, în spațiul aerian al Poloniei, în mod deliberat.

„Trecerea frontierei a avut loc în zona Białowieża, la o altitudine foarte joasă, ceea ce a făcut dificilă detectarea de către sistemele radar”, a anunțat Ministerul Apărării de la Varșovia.

Agresiunea Belarus vine în contextul în care, atât Polonia cât și Lituania și-au întărit prezența la granița cu această țară în urma deplasării mai multor militari din Grupul Wagner în zonă.

O fâșie de 96,5 kilometri separă Belarus de Kaliningrad, enclava rusă de la Marea Baltică.

Provocarea, cel mai probabil pusă la cale la Kremlin, are scopul să creeze tensiuni în această zonă și, eventual, un conflict prin care Belarus să intre în război alături de Rusia.

Noul plan al lui Putin

Din cauza pierderilor mari și a soluțiilor militare tot mai puține în Ucraina, Vladimir Putin a dezvoltat o strategie prin care încearcă să lanseze conflicte în cât mai multe zone de pe glob.

În această cheie se poate interpreta și lovitura de stat din Niger, dată cu sprijinul trupelor de mercenari Wagner, dar și provocările Rusiei de la Dunăre, unde bombardează portul Izmail, aflat la sute de metri de granița cu România.

„Localnicii spun că dronele au trecut în linie dreaptă pe deasupra locuințelor din Ceatalchioi. Teama e foarte mare. Nu a fost găsită niciuna prăbușită. Există mărturia unor marinari că o dronă ar fi căzut în pădure. S-a căutat, dar nu s-a găsit nimic. Nici nu ai cum în desișul de acolo”, a declarat Tudor Cernega, primarul localității. 

Ceatalchioi e un sat din județul Tulcea aflat la o distanță mai mică de 5 kilometri, în linie dreaptă, peste Dunăre, de portul Izmail.

În ultima săptămână, forțele militare rusești au atacat în mai multe rânduri depozitele de grâu din port, provocând panică în localitățile din România.

„Atacurile continue ale Rusiei împotriva Ucrainei și a infrastructurii civile de pe Dunăre, în apropierea României, sunt inacceptabile. Sunt crime de război și afectează și mai mult capacitatea Ucrainei de a-și transfera produsele alimentare către cei care au nevoie de ele”, a anunțat Klaus Iohannis, președintele României, într-o postare pe X-Twitter.

Negocieri complicate între Prigojin și Putin

În ambele situații, atât în România cât și în Polonia,

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button