Cum a reușit Barbie să-l sperie pe Putin? – Galerie foto
Cu toate că nu a ajuns în cinematografe, rușii au făcut o pasiune pentru film. Pe rețelele sociale sunt mii de poze cu tineri care se îmbracă la fel ca Barbie și Ken.
Putin știe ce înseamnă valorile occidentale încă de pe vremea când era un trimis al KGB-ului, în Dresda, Germania de Est, când câștiga 800 de mărci pe lună, plus 100 de dolari diurnă.
Postările de pe rețelele sociale ne ajută să observăm că s-a creat o lume paralelă în Rusia, deconectată de mesajul și voința politică dictate de Kremlin.
O lume roz, din plastic, a lansat o modă în Rusia care a învins cenzura și a provocat îngrijorări la cel mai înalt nivel politic. Din nou, ca de multe ori în istorie, forța unei creații artistice se dovedește mai puternică decât cea a unei armate.
Filmul care a avut încasări de peste un miliard de dolari, fiind lansat în cinematografe doar în urmă cu două săptămâni, a fost interzis în țari ca Pakistan, Egipt, Qatar, Iran, Arabia Saudită și altele din cauza fundamentalismului religios.
Producția nu rulează nici în Rusia pentru că studiourile care au realizat-o s-au retras de pe această piață după ce Putin a invadat Ucraina.
Chiar dacă nu a ajuns în cinematografe, rușii au făcut o pasiune pentru film. Pe rețelele sociale sunt mii de poze cu tineri care se îmbracă la fel ca Barbie și Ken.
Un angajat în lagărul socialist
Cu toată cenzura, cel mai probabil, filmul a fost piratat și sunt site-uri de pe care poate fi descărcat.
Dacă nu l-a văzut încă, Putin ar trebui s-o facă, să evadeze două ore din atmosfera apăsătoare de agenție KGB prăfuită a birourilor de la Kremlin și ar vedea lumea cu alți ochi, diferit de cum i-o prezintă consilierii săi, oameni speriați de moarte, care nu vor să-l supere.
Putin știe ce înseamnă valorile occidentale încă de pe vremea când era un trimis al KGB-ului, în Dresda, Germania de Est, când câștiga 800 de mărci pe lună, plus 100 de dolari diurnă, conform scriitorului Philip Short, autorul biografiei „Putin – viața și timpul său”.
SPION KGB. Legitimația lui Vladimir Putin, pe vremea când lucra la Dresda, anul 1985, în Germania de Est – Foto: Hepta.ro/ Arhiva STASI
Actualul președinte al Rusiei se uita cu invidie peste peste zid, în Germania de Vest, făcând aranjamente să cumpere haine, televizoare, aparate video, casetofoane și obiecte casnice, să le ducă la Moscova.
În 1985, când lucra în Germania de Est, diferența nivelului de trai între blocul socialist și cel occidental devenise deja uriașă.
Dacă Putin ar vedea Barbie, i-ar fi imposibil să nu sesizeze în ce hău și-a aruncat țara.
Între Rusia și lumea civilizată s-a căscat o prăpastie care va fi greu de acoperit în următoarele decenii.
Să interzicem Barbie!
Barbie este o elegie despre libertate,