Tăieri de posturi în aparatul administrativ. „Nu putem verifica în mod real. Suntem într-o retorică a afirmațiilor”
Foto: Pxhere. Imagine cu rol ilustrativ
Sociologul Alfred Bulai și jurnalistul Val Vâlcu au discutat despre măsurile de dreapta pe care guvernul condus de Marcel Ciolacu ar urma să le ia pentru reducerea cheltuielilor.
„Am observat un discurs de dreapta din partea lui Marcel Ciolacu. Reducem numărul instituțiilor, tăiem din bugetul șefilor. Unii nu vor crede, dar 12% din bugetul statului e consumat de șefi. Se încearcă acum reducerea la 8 procente”, a remarcat jurnalistul Val Vâlcu la Nod în papură.
„Ce poți să spui, în general lucrurile astea sunt văzute bine de populație, e foarte greu să aduci vreo critică”, a răspuns sociologul Alfred Bulai.
„Nu-i afectează electoratul acesta de bugetari, de agenții, lipitorii de afișe, chestii de genul acesta?”, a întrebat Vâlcu.
Momentan suntem doar la stadiul de discuții și afirmații
„Știi care e problema? Mai întâi să le facă. Suntem într-o retorică publică a unor afirmații. De la povestea aceea haioasă cu 200.000 de posturi vacante, deci nu vei face nicio economie reală cu povestea asta. În general, numerele astea mari pot fi ușor lansate de politicieni pentru că tu ca jurnalist sau eu ca simplu cetățean nu prea avem cum să controlăm real.
Să fim serioși, nu vor fi transparenți să zică și să arate lista tuturor instituțiilor din România. În principiu, omul are dreptate, sigur că aparatul administrativ e supradimensionat în condițiile în care o parte din aparatul statului nu face nimic. Te poți lipsi de o parte cu funcționarii din România. Eu unul nu înțeleg ce sens are Poliția Locală, având în vedere că atribuțiile lor sunt extrem de reduse”, a explicat Bulai.
Pierzi pe o parte, câștigi pe altă parte
„Sunt anomalii care pot fi rezolvate, fără mari costuri electorale. Dimpotrivă, per ansamblu s-ar putea să fie pozitive. Mesajele de acest gen de principiu sunt bune pentru că măcar discutăm despre ele. Chiar dacă nu le ia acest guvern, anul viitor avem alegeri și nu se știe ce va face următorul guvern dacă se tot discută despre ele.
Cu alte cuvinte, o să fie 50.000 de oameni care nu te mai votează din cauza asta, dar te votează alți 200.000 pentru asta. E un calcul pe care și-l fac ei la urma urmei. Sigur, nu e decât o soluție punctuală de vreme rea. Fie vorba între noi, problemele structurale are societății românești sunt multe și mult mai profunde”, a conchis el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News