OUG de reducere a cheltuielilor bugetare. Sindicatele avertizează că salariile angajaţilor vor scădea drastic
Ordonanţa de reducere a cheltuielilor bugetare ar putea scădea drastic şi salariile angajaţilor.
Sindicatele atrag atenția că Ordonanța de reducere a cheltuielilor bugetare va avea un impact drastic asupra salariilor angajaților și susțin că acest act normativ reprezintă, de fapt, un pachet de măsuri de austeritate. Ele cer Guvernului să inițieze de urgență consultări cu partenerii sociali și să renunțe la forma actuală a proiectului, potrivit Rador.
Sindicaliștii de la Cartela Alfa spun că soluția nu constă în tăierea mijloacelor de subzistență ale angajaților, cum ar fi impozitarea tichetelor de masă sau a indemnizației de hrană, ci mai degrabă în reducerea semnificativă a aparatului guvernamental central supraîncărcat sau chiar în tăierea subvențiilor publice pentru partidele politice.
Proiectul de ordonanță de urgență nu beneficiază de sprijin nici din partea Blocului Național Sindical. Dumitru Costin, liderul confederației sindicale, avertizează că diminuarea sporurilor va afecta multe categorii de bugetari care au salarii de bază mici și trăiesc, de fapt, din aceste sporuri. El a dat ca exemplu domeniul apărării și al ordinei publice.
Același lucru se aplică și în domeniul sănătății, unde sindicaliștii de la SANITAS avertizează că jumătate dintre angajați s-ar putea confrunta cu reduceri semnificative de venituri începând din toamnă.
Oganizațiile sindicale cer Guvernului să demareze de urgență consultări cu reprezentanții salariaților pentru a discuta soluții alternative. În absența unor astfel de discuții, aplicarea acestui pachet de măsuri considerat auster va conduce la declanșarea unor conflicte sociale de amploare.
„Reducerea cheltuielilor publice nu trebuie privită ca o măsură austeră”
„Guvernul României trebuie, mai mult decât oricând, să gestioneze cu grijă resursele publice şi să asigure utilizarea lor eficientă. Este o prioritate esenţială pentru a asigura sustenabilitatea fiscală şi pentru a promova o creştere economică sănătoasă. Am împărtăşit această viziune astăzi (joi, n.r.) cu reprezentanţii Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România (UNCJR), mai ales că domnul Ilie Bolojan ştie poate cel mai bine cum trebuie să arate ponderea cheltuieli de funcţionare/ cheltuieli de investiţii”, a scris ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, pe pagina sa de Facebook.
„Prin reducerea cheltuielilor publice inutile, putem elibera resurse şi putem crea un mediu mai favorabil pentru sectorul privat. O economie cu finanţe publice sănătoase este mai rezistentă în faţa şocurilor economice şi crizelor. Reducerea cheltuielilor publice nu trebuie privită ca o măsură austeră sau o restricţie asupra dezvoltării, ci ca o strategie necesară pentru a asigura o creştere economică durabilă şi pentru a oferi oportunităţi de dezvoltare. Dimensiunea şi structura bugetului vor fi planificate cu grijă, astfel încât să ne asigurăm că priorităţile sociale şi economice sunt protejate”, a mai spus Boloș.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News