Autoritatea Feroviară Română (AFER), cu șeful care trăiește doar din salariul de la stat
Autoritatea Feroviară Română are 300 de posturi, din care peste 10% sunt de conducere. Care este rolul AFER-ului și ce salarii au șefii instituției.
Autoritatea Feroviară Română (AFER) este instituție publică cu personalitate juridică aflată în subordinea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, finanțată integral din venituri proprii, care își desfășoară activitatea potrivit reglementărilor în vigoare.
AFER este organizată și funcționează potrivit prevederilor Ordonanței Guvernului nr. 95/1998 privind înființarea unor instituții publice în subordinea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, cu modificările și completările ulterioare și a Hotărârii Guvernului nr. 626/1998, cu modificările și completările ulterioare, potrivit prezentării de pe site-ul oficial al Autorității.
În cadrul AFER funcționează trei organisme independente cu activitate permanentă, prevăzute de Legea nr. 55/2006 privind siguranța feroviară și Hotărârea Guvernului nr. 606/2015:
Autoritatea de Siguranța Feroviară Româna – ASFR
Organismul Notificat Feroviar Român – ONFR
Organismul de Licențe Feroviare Român – OLFR.
Ce activități vizează AFER
Potrivit site-ului menționat, printre activitățile pe care le asigură AFER, care este organismul tehnic specializat al Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, se află:
Autorizarea în materie de siguranță a administratorilor de infrastructură feroviară
Licențierea și certificarea în materie de siguranță a operatorilor feroviari
Evaluarea și supravegherea constituenților de interoperabilitate și a subsistemelor de natură structurală ale sistemului feroviar
Supravegherea respectării condițiilor pentru realizarea interoperabilității sistemului feroviar transeuropean convențional și de mare viteză pe teritoriul României
Controlul și inspecția de stat în transportul feroviar și cu metroul
Monitorizarea, promovarea și dezvoltarea cadrului de reglementare în domeniul siguranței feroviare
Autorizarea și supravegherea tehnică a furnizorilor interni de produse și servicii în domeniul feroviar
Activitate specifică tip registru feroviar, constând în principal în înmatricularea materialului rulant și în evidența infrastructurii feroviare publice
Efectuează instruirea periodică în vederea atestării, pentru personalul cu responsabilități în cadrul sistemelor de management al calității, mediului, securității și sănătății ocupaționale, precum și al altora asemenea, din unitățile de construire, reparare, întreținere, verificare tehnică și exploatare a materialului rulant și a infrastructurii feroviare și din alte domenii pentru care a fost acreditată la nivel național
Acordă asistență tehnică de specialitate și efectuează expertize în domeniul transporturilor feroviare, cu metroul și urban pe șine.
Organigrama AFER
AFER are un total de 300 de posturi, din care 32 sunt funcții de conducere, una realizându-se prin Ordin de ministrul al Transporturilor și Infrastructurii, 9 sunt de director/șef de departament, 14 de șef de serviciu, 3 de șef de birou, toate acestea aflându-se în structurile organizatorice centrale. În structurile organizatorice teritoriale există 5 funcții de conducere, de inspector șef.
Conducerea AFER este formată din Constantin Andronache, director general AFER, Nicolae Sandu, director ONFR, Mihail Călin, directorul general adjunct, Dragoș Floroiu, director cercetare, dezvoltare, Claudiu Dumitrescu, șef departament Fonduri Europene, Nicoleta Zaharia, director economic.
Ce averi au șefii de la AFER
Potrivit declarației de avere, directorul AFER, Constantin Andronache,