Actualitate

Sondaj: Palmă pentru Guvern în contextul măsurilor fiscale. Mișcare interesantă: În funcție de ce spun românii, guvernanții ar putea să o dea la întors

Românii dau o palmă Guvernului după propunerile fiscale. 13.694 au spus un mare „NU” măsurilor propuse de actualul Executiv.

Conform unui sondaj online DC News, 75,2% (13694) au spus că nu sunt de acord cu noile propuneri fiscale. Doar 24,8% (4524) au răspuns favorabil. Ca zonă de proveniență, locuitorii din Sălaj sunt „cei mai” fermi când spun „NU” propunerilor fiscale, rezultate fiind: Nu: 80,3% (49), Da: 19,7% (12).

În schimb, „cei mai” mulțumiți sunt buzoienii lui Marcel Ciolacu. Buzăul a votat astfel, fiind sub media voturilor anti-măsuri guvernamentale: Nu: 63,2% (96), Da: 36,8% (56).

Modificările care urmează a fi aduse Codului Fiscal prevăd creșterea unor taxe, inclusiv pe dividende, sponsorizări și limitarea scutirilor aplicate pentru IT-iști, conform documentului. Potrivit unor surse guvernamentale, forma draftului de Ordonanță de Urgență, care a apărut în spațiul public, este veche, fiind neactualizată. Măsurile din draft nu sunt cele finale, unele dintre acestea fiind deja respinse de Coaliție din cauza impactului bugetar. Chiar și așa, toată lumea a reacționat, spunând că măsurile propuse vor afecta enorm mai multe sectoare economice.

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a declarat, miercuri, că draftul de ordonanță privind noile măsuri fiscale nu este ultima variantă și că „tulbură apele”.

AmCham România reiterează susţinerea pentru un cadru fiscal echitabil pentru toţi jucătorii din piaţă, care să nu permită nici să nu încurajeze abuzurile, dar să stimuleze investiţiile în special în industriile cu potenţial de consolidare a competitivităţii României la nivel regional, conform unui comunicat al organizaţiei.

În urma unei analize preliminare a propunerilor din varianta de lucru a Ordonanţei, vehiculată în media, membrii AmCham au identificat o serie de propuneri care nu au fost discutate în prealabil cu mediul de afaceri şi nu au trecut prin procesul de consultare publică.

Organizaţia menţionează că transparenţa şi predictibilitatea stau la baza unui mediu de afaceri sănătos, de aceea consideră că unele măsuri adoptate pripit pot avea efecte negative la nivelul economiei româneşti.

În opinia AmCham, unul dintre aspectele care necesită o atenţie suplimentară pentru a nu afecta negativ mediul economic este formula de ajustor fiscal.

„Îngrijorarea companiilor este că acest ajustor (similar cu un impozit pe cifra de afaceri) poate dezavantaja România în comparaţie cu alte ţări din regiune. Printre efectele lui poate fi limitarea capacităţii de a atrage investiţii de tip greenfield, o discriminare nejustificată între companii aparţinând unui grup şi cele care nu au asemenea apartenenţă, sau chiar blocarea planurilor de investiţii ale companiilor stabilite deja în România.

La o primă vedere, se poate concluziona că ajutorul fiscal pune sub semnul întrebării anumite principii de taxare (de exemplu substanţa tranzacţiilor, preţul de piaţă etc.) Ne aşteptăm ca măsurile luate în calcul să ţină cont de prevederile Directivei pentru implementarea impozitului minim (Pilonul 2 BEPS) şi să se coreleze cu legislaţia preţurilor de transfer (de exemplu cu acordurile de preţ în avans emise si ce vor fi emise).

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button