Comentarii

Marcel Ciolacu și falsa supărare pe bugetarii care joacă Solitaire

În fiecare zi, premierul vine în fața națiunii și povestește cum o să reformeze sistemul public și, în sfârșit, o să fie înlăturate privilegiile specialilor care au împins țara la marginea unei crize economice. 

Dar în spatele cuvintelor se află un personaj care a contribuit din plin, prin pozițiile pe care le-a avut de-a lungul anilor, la polarizarea extremă din societate, fenomen ce provoacă nemulțumiri tot mai mari și împinge România în brațele extremismului.

Când îl ascult pe Marcel Ciolacu, prim-ministru și președinte PSD, am senzația că a fost plecat din România în ultimul deceniu, reîntorcându-se în urmă cu o lună și aterizând direct în fruntea Guvernului. 

De la preluarea conducerii Executivului o duce dintr-o uimire în alta. E șocat și îngrijorat de modul cum sunt tratați bătrânii în centrele de îngrijire, e cutremurat de sporurile bugetarilor, de cât de puțin muncesc angajații pe pile de prin ministere și cât de vulnerabilă e situația financiară a țării.

După ce termină cu uimirea, vine în fața oamenilor și le spune că singura soluție de salvare e să crească taxele și impozitele.

Dar Marcel Ciolacu a fost aici, cu noi, în ultimele trei decenii, alături de corupție și cheltuirea iresponsabilă a banilor publici, fenomene permanente, accelerate de acțiunea partidelor și de cea a liderilor politici de după Revoluție.

Actualul președinte al PSD e un stâlp al societății. El a făcut cursurile „obligatorii” pentru a deveni „cetățean de încredere”, cele de „securitate”, la Colegiul Național de Apărare din București, pepinieră de cadre de conducere, un fel de „Ștefan Gheorghiu”, pe rit modern, pentru cunoscătorii timpurilor trecute.

A ocupat, pe rând, toate pozițiile politice posibile – de la consilier local până la prim-ministru. 

Cunoaște sistemul din interior, petrecându-și mai mult de jumătate din existență prin măruntaiele lui.

În opinia mea, anunțul premierului că bugetarii care joacă Solitaire trebuie să plece e o nouă culme a ipocriziei atinsă de un lider din România.

Marcel Ciolacu și-a construit discursul public și acțiunea politică pe această continuă și senină uimire în fața problemelor cronice ale României, dar o astfel de strategie funcționează în primele 100 de zile de mandat, atunci când oamenii sunt tentați să-i ierte multe unui nou șef.

UIMIRE. De când a preluat funcția de prim-ministru, Marcel Ciolacu nu contenește să se mire de problemele României – Foto: Alexandru Dobre/ Mediafax/ Hepta.ro

După această perioadă, actualul prim-ministru se va confrunta cu furia ascunsă a unor cetățeni pe spinările cărora generații de politicieni au făcut averi în timp ce debitau discursuri populiste și, de multe ori, minciuni.

E o capcană pentru actualul prim-ministru să creadă că plătitorii de taxe și impozite vor mușca momeala cu reforma sistemului bugetar. 

A fost folosită de atâtea ori, s-a discutat atât de mult despre ea și au fost atâția înaintea lui Marcel Ciolacu care s-au mirat, la fel ca el,

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button