Iancu Guda a analizat măsurile fiscale propuse de Guvern. „Concluzia? Dezastru! O ţară de salariaţi… suprataxaţi”
Analistul economic Iancu Guda cataloghează drept dezastru măsurile fiscale pe care ar urma să le ia Guvernul.
„Am avut nevoie de 8 ore ieri ca să analizez impactul măsurilor fiscale asupra microîntreprinderilor și PFA / profesii liberale. Concluzia: DEZASTRU. Guvernul îngroapă 200 mii microîntreprinderi (care au cca. 700 mii angajați) și 300 mii PFA-uri. De ce? Pentru a lua 5 mld lei cu stânga, și a pierde minimum 3 mld lei (fără a considera creșterea sigură a economiei subterane cu dreapta). Deci efect net 2 mld lei (max).
INADMISIBIL, în condițiile în care pierdem de 100 ori mai mult din risipă bugetară: avem un aparat administrativ supradimensionat cu min. 30% care câștigă cu 33% mai mult decât la privat (impact 30 mld lei), pensii speciale (15 mld lei), subvențîi companii de stat cu pierderi (9 mld lei), economie subterană 10% din PIB (150 mld lei). Deci, guvernul crește povara fiscală masiv pentru cca. 1 milion contribuabili (micro, PFA, profesii liberale și angajați) ca să obțină 1 leu în plus … dar risipește proporțional 100 lei in sectorul public. Inadmisibil.
Printre efectele negative generate:
– microîntreprinderile vor fi taxate cca 4.2% din cifra de afaceri (de 3 ori peste media la nivel național), iar cele cu venituri între 60k-500k eur cu 5% din cifra de afaceri (de 4 ori peste media la nivel național). Este o creștere a taxării de 3.5 ori peste anul trecut.
– PFA-urile și profesiile liberale vor fi taxate aproape similar cu un contract de muncă, deși nu au aceleași drepturi și măsuri de protecție precum cele ale unui angajat.
Avem cele mai puține companii și activități liberale la 1.000 de locuitori din UE, doar 23 la mie, la jumătate față de media europeană. După 30 de ani suntem o țară de salariați, suprataxati … fără să vedem o creștere a calitățîi serviciului public prin îmbunătățirea actului de guvernare. Cum stimulăm micii antreprenori? Cum ii motivăm să crească? Prin creșterea bruscă a taxării de 4 ori într-un singur an?
Nu mă contrazic (poate am fost înțeles greșit). În România microîntreprinderile erau taxate puțin, iar PFA-urile erau avantajate față de taxarea contractelor de muncă. Eu am propus o aliniere, atenție: prin creșterea graduală a taxelor pe capital și scăderea celor pe muncă. În niciun caz prin creșterea bruscă a celor pe micro/PFA la nivelul superior al muncii, care este și va rămâne suprataxată. Toate acestea, NUMAI DUPĂ CE SE EFICIENTIZEAZĂ CHELTUIREA BANULUI PUBLIC!”, a scris Iancu Guda pe Facebook.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
Acest articol reprezintă o opinie.