Actualitate

Zona euro își revine din criză. Ultimele semne de creștere economică sunt încurajatoare, transmite șefa BCE

Cele mai recente date despre creșterea economică din Franța, Germania și Spania sunt „destul de încurajatoare” și confirmă așteptările Băncii Centrale Europene, a declarat președinta BCE, Christine Lagarde, într-un interviu publicat duminică.

„Cifrele privind PIB-ul din al doilea trimestru pentru Franța, Germania și Spania sunt destul de încurajatoare”, a declarat Lagarde pentru cotidianul francez Le Figaro. „Ele susțin scenariul nostru de creștere a PIB-ului de 0,9% în zona euro, în acest an”.

În urmă cu trei zile, Lagarde susținea că Banca Centrală Europeană are o atitudine deschisă cu privire la următoarele decizii de politică monetară, , sugerând că gardienii euro ar putea să ia o pauză după nouă decizii consecutive de majorare a costului creditului, care au dus dobânda de referinţă la cel mai ridicat nivel din istoria BCE.

„Avem o atitudine deschisă cu privire la deciziile care vor fi luate în septembrie şi la reuniunile următoare”, care vor depinde de datele economice disponibile, a declarat Christine Lagarde într-o conferinţă de presă organizată la finalul reuniunii de politică monetară.

„Există posibilitatea unei majorări. Există posibilitatea unei pauze. Ambele sunt posibile”, a spus Christine Lagarde, adăugând că datele economice vor fi argumentul decisiv. În orice caz, Lagarde a dat asigurări că consiliul guvernatorilor BCE nu va decide o reducere a costului creditului la următoarele reuniuni.

O posibilă explicaţie pentru declaraţiile lui Christine Lagarde, care lasă deschisă poarta unei pauze în ciclul de majorare a dobânzilor, este acea că precedentele creşteri ale costului creditului au început să îşi facă simţite efectele asupra inflaţiei şi activităţii economice.

Inflaţia în zona euro este la jumătate faţă de nivelul atins în luna octombrie a anului trecut, dar chiar şi aşa la 5,5% este cu mult peste ţinta de 2% avută în vedere de BCE. Pe de altă parte, cererea de împrumuturi şi activitatea economică au încetinit semnificativ, ceea ce arată că deciziile anterioare de majorare a dobânzilor adoptate de BCE încep să îşi facă simţite efectele asupra economiei.

Zona euro a intrat într-o uşoară recesiune la începutul anului însă cele mai recente previziuni ale Fondului Monetar Internaţional arată că PIB-ul zonei euro ar urma să înregistreze un avans de 0,9% în 2023, în pofida unui recul de 0,3% în Germania, singura ţară din G7 care ar urma să rămână în recesiune.

  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Citește articolele cu aceleași etichete:

bce

crestere economia

zona euro

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button