Cum s-a sucit Clotilde Armand și se luptă să dea bani mai mulți la Romprest. Când lupta cu „mafia” o îmbogățește
De la 1 august, Sectorul 1 din București ar putea trece printr-o nouă criză a gunoaielor, tot cu cauze politice, dar pe dos.
Romprest a anunțat că își va diminua activitatea până la ajustarea tarifelor în raport cu evoluția generală a prețurilor și tarifelor din economie. Mai precis nu va mai aduna gunoiul de pe stradă, ci doar de la populație și instituții.
Ajustarea este prevăzută, conform comunicatului PS1, de Legea 101/ 2006 a serviciului de salubrizare a localităților și de Ordinul Autoritățîi Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSCUP) nr. 201/2023.
De această dată, primărița Clotilde Armand nu numai că nu a avut nicio obiecție, dar a cerut Consiliului Local să se reunească vineri de urgență și să aprobe o HCL care să prevadă „indexarea legală a tarifelor activităților de salubrizare aferente contractului de delegare a gestiunii prestării serviciilor de salubritate pe raza administrativă a Sectorului 1 București (…) prin aplicarea coeficientului de indexare cu evoluția indexului prețului de consum total (IPC total) asupra cheltuielor de exploatare din cadrul structurii tarifare, calculat pentru perioada mai 2019- februarie 2023 care determină o majorare a acestor cheltuieli cu 31,22%”.
Deci după ce a luptat cu „mafia” din toate pozițiile și cu toate tomberoanele din aproape prima zi a mandatului, acum dna Armand însăși cere Consiliului cu o treime mai mulți bani pentru fix „mafia”.
De ce s-a sucit dna Armand?
Pe de-o parte, pentru că nu dorește să se expună unui nou scandal murdar la propriu, alegerile nu mai sunt la fel de departe și lumea a obosit de această sagă fără niciun rezultat benefic.
Pe de altă parte, situația juridică a acestui conflict cu Romprest nu îi e deloc favorabilă și nu mai are nevoie de o agravare.
Instanțele au confirmat că până acum PS1 datorează Romprest 89 de milioane de lei, facturi neplătite. Sunt în curs de confirmare și 60 de milioane. Fiecare zi de neplată mai adaugă 53 de mii de lei penalități. Plus onorariul avocaților primăriei (meseriași, după cum se vede), dar și ai Romprest, pe care, în final, tot cetățeanul îl va plăti.
Este probabil că dna Armand să spere la o iertare de penalități și cheltuieli de judecată, pentru ca în campanie să nu îi fie pus în față cu cifre faptul că „mafia” a ieșit îmbogățită nu sărăcită, iar salubritatea a costat mai mult decât contractul.
În ianuarie 2021, când dna Armand își însuflețea susținătorii cu mesaje de amazoană neînfricată, scriam, într-un cor de acuzații și înjurături, că o strategie cert perdantă și păguboasă într-un contract este să vrei să scapi de el neexecutând propriile obligații.
Dacă nu îți mai convine, dacă îl socotești incorect, păgubitor, ai la dispoziție două variante. Ori încerci să-l renegociezi și să ajungi la o nouă înțelegere contractuală, ceea ce dna Armand a refuzat, pentru că voia platformă politică din lupta pe viață și pe moarte cu „mafia”.