Cazul Ursu și rescrierea istoriei: De ce niciun ofițer de Securitate n-a fost condamnat pentru fapte de poliție politică?
Achitarea anchetatorilor care au provocat moartea, în anul 1985, a unui scriitor disident pentru legături cu postul de radio Europa Liberă, reprezintă un nou moment de prăbușire a încrederii opiniei publice în actul de justiție.
Directorul institutului de investigare a crimelor din perioada comunistă a declarat pentru Spotmedia.ro că textul prin care magistrații își justifică decizia reprezintă o rescriere a istoriei, dar și relansarea unor teorii național-comuniste, vehiculate de Nicolae Ceaușescu și acoliții săi în perioada regimului dictatorial.
Motivarea judecătorilor Valerica Voica, Constantin Epure și Alin Sorin Nicolescu din dosarul disidentului Gheorghe Ursu, prin care au achitat ofițerii de securitate acuzați de infracțiuni contra umanității, a produs stupoare, dezamăgire și revoltă.
Mai multe organizații neguvernamentale au declanșat acțiuni de strângere de semnături pentru realizarea unor proteste publice, procurorii caută soluții pentru o cale extraordinară de atac, iar lideri politici, în frunte cu ministrul Justiției Alina Gorghiu (PNL), care a spus că ziua deciziei „a fost una tristă”, au considerat motivarea o tentativă de rescriere a istoriei.
„O spun foarte limpede, nu există niciun caz de ofițer de Securitate care să fi fost condamnat pentru abuzuri sau crime săvârșite în perioada regimului comunist. Din toate datele pe care le avem la nivelul institutului nu rezultă că ar exista un astfel de caz. Singurele condamnări s-au făcut la adresa unor comandanți de penitenciare”, a declarat, pentru spotmedia.ro, Daniel Șandru, președinte executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), institut care funcționează sub egida Guvernului României.
COMUNISM. Daniel Șandru, directorul Institutului pentru investigarea crimelor din perioada comunistă, susține că niciun ofițer de Securitate nu a fost condamnat de instanțele din România pentru fapte de poliție politică – Foto: IICCMER
Pe parcursul a peste trei decenii de anchete ale procurorilor și procese, judecătorii au trimis la închisoare doi milițieni și un spărgător de case, găsiți vinovați pentru torturarea și uciderea disidentului Gheorghe Ursu, în timp ce ofițerii de securitate, care au planificat, coordonat și aplicat bătăile și torturile din septembrie 1985, au fost achitați.
O țară terorizată 50 de ani de Securitate află că reprezentanții ei torturau conform legii
„Știm cu toții discuția despre mineriade, despre crimele Securității, despre pensiile securiștilor, despre obsesia Securității în România și, din păcate, în ultimii 30 de ani noi nu am avut o discuție serioasă despre ce s-a întâmplat în regimul Ceaușescu, cu excepția câtorva momente punctuale. Nu am avut o discuție despre reconciliere”, a declarat pentru spotmedia.ro, Costin Ciobanu, cercetător în Științe Politice în cadrul Universității Royal Holloway, din Marea Britanie.
Dar o problemă mai mare decât achitarea, în acest caz, a fost motivarea scrisă de cei trei judecători, care susțin că Gheorghe Ursu n-a fost opozant al regimului Ceaușescu, iar metodele de anchetă folosite de ofițerii de Securitate sunt utilizate și astăzi de investigatorii din poliție și parchete.
„… se poate observa că așa-zisele acțiuni de reprimare și intimidare invocate de parchet sunt metode de supraveghere sau cercetare și procedee probatorii folosite în anchetarea infracțiunilor.