Politica

ANP cheltuie 18 milioane de lei pe an pentru „acţiuni de sănătate”. O medie de 530 de deţinuţi pe centru de detenţie

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Administraţia Naţională a Penitenciarelor transmite, pe site-ul său, că în acest moment sunt 23.606 persoane private de libertate în România. La o căutare ceva mai amănunţită, am aflat şi că ANP are venituri mai mari decât cheltuielile, dar şi că nu ar avea toate posturile ocupate. 

Conform raportului de execuţie bugetară întocmit la finalul lunii februarie 2023, ANP are venituri totale de 33.795.886,43 lei, în timp ce cheltuielile sunt de 29.273.586,39 lei. E de reţinut, însă, că la venituri, suma de 28.558.509 lei provine din „Subvenţii pentru instituţii publice”. 

La cheltuieli, salariile de bază sunt în cuantum de 6.090.956 lei. Cheltuieli mari sunt şi pentru „acţiuni de sănătate”, 18.451.542 lei. 

Directorul general al ANP este comisar șef de poliție penitenciară dr. Dan HALCHIN, secondat de comisar şef de poliţie penitenciară Claudiu Silvian ROMÂNU, comisar şef de poliţie penitenciară Marian ILIE şi comisar şef de poliţie penitenciară Aurelian OPREA, în funcţia de directori adjuncţi. 

Conform organigramei actualizate în februarie 2023, doar 317 de posturi erau ocupate la ANP, dintr-un total de 483. 

ANP are în subordine 44 de centre de detenţie. 

Cu ce se ocupă ANP 

„(1) Administraţia Naţională a Penitenciarelor este instituţie publică de interes naţional, cu personalitate juridică, în subordinea Ministerului Justiţiei şi face parte din instituţiile publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională ale statului.

(2) Activitatea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor se desfăşoară în conformitate cu prevederile Constituţiei României, republicată, Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului, Cartei drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, Convenţiei europene pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale şi a protocoalelor adiţionale, cu recomandările Consiliului Europei cu privire la tratamentul deţinuţilor, cu dispoziţiile Legii nr. 293/2004 privind Statutul funcţionarilor publici cu statut special din Administraţia Naţională a Penitenciarelor, republicată, cu modificările ulterioare, Legii nr. 51/1991 privind securitatea naţională a României, republicată, cu completările ulterioare, Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, cu modificările şi completările ulterioare, Hotărârii Guvernului nr. 756/2016 pentru organizarea, funcţionarea şi atribuţiile Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 652/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Justiţie.

(3) Administraţia Naţională a Penitenciarelor aplică strategia Guvernului României în ceea ce priveşte executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate pronunţate de instanţele judecătoreşti.

(4) Administraţia Naţională a Penitenciarelor contribuie la asigurarea apărării, ordinii publice şi a securităţii naţionale prin organizarea pazei, escortării, însoţirii, supravegherii şi aplicării regimului de executare a pedepselor şi măsurilor privative de libertate care se execută în centrele de arestare preventivă şi în secţiile speciale de arestare preventivă, prin organizarea activităţilor de reintegrare socială a deţinuţilor, persoanelor internate şi arestate preventiv, precum şi prin activităţi de prevenire a criminalităţii şi terorismului în mediul penitenciar, desfăşurate potrivit legii.

(5) Activitatea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi a unităţilor din subordine este coordonată de către ministrul justiţiei”,

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button