Actualitate

OMV Petrom estimează investiţii de 6 miliarde de lei anul acesta. Neptun Deep va avea o contribuţie la bugetul de stat de 20 miliarde de euro

Grupul OMV Petrom estimează investiţii în valoare de circa 6 miliarde de lei pentru acest an, în creştere cu aproximativ 70% comparativ cu 2022, investiţii mai mari fiind dedicate în principal proiectului Neptun Deep, accelerării proiectelor cu emisii de carbon reduse şi zero, precum şi reviziei generale planificate a rafinăriei Petrobrazi, potrivit raportului OMV Petrom transmis vineri Bursei de la Bucureşti.

Reprezentaţii OMV Petrom susţin că investiţiile necesită ‘un mediu de reglementare şi fiscal previzibil şi stabil’.

‘Ne aşteptăm să generăm un flux de trezorerie extins înainte de plata dividendelor pozitiv, în scădere faţă de 2022, ca urmare a investiţiilor în creştere (8,2 miliarde de lei în 2022). Randamentul pentru acţionari este atractiv: un dividend de bază în valoare de 0,0375 lei/acţiune a fost plătit începând cu luna iunie şi un dividend special în valoare de 0,0450 lei/acţiune a fost propus de Directorat, ceea ce se traduce într-un randament total al dividendelor de 19,6%’, se arată în raport.

În ceea ce priveşte mediul de piaţă, pentru 2023, OMV Petrom preconizează că preţul mediu al ţiţeiului Brent va fi între 75 dolari/baril (bbl) şi 80 dolari /bbl, în condiţiile în care estimarea anterioară era de peste 80 de dolari/bbl, iar în 2022 a fost de 101 dolari/bbl).

Marja de rafinare este estimată a se situa la peste 10 dolari/bbl, mai mare faţă de estimarea anterioară de peste dolari/bbl. În 2022 a fost de 16,6 dolari/bbl.

‘În România, se preconizează că cererea de produse petroliere în comerţul cu amănuntul va fi uşor peste nivelul din 2022, iar cea de gaze naturale şi electricitate va fi în scădere faţă de 2022. Măsurile legislative introduse pentru pieţele de gaze naturale şi energie electrică în ceea ce priveşte preţurile, marjele, înmagazinarea şi taxele, rămân în vigoare până la finalul lunii martie 2025. Pentru companiile cu activităţi de extracţie şi rafinare a ţiţeiului, o contribuţie de 350 lei pentru fiecare tonă de ţiţei procesat pentru 2022 şi 2023 a fost introdusă în mai; contribuţia pentru 2023 este scadenţă la plata la finalul lunii iunie 2024’, potrivit documentului transmis BVB.

În sectorul de Gaze şi Energie, grupul estimează volume totale de vânzări de gaze naturale mai mici faţă de 2022 (2022: 46 TWh), în principal din cauza surselor de aprovizionare reduse, atât din producţia proprie, cât şi de la terţi, dar şi din cauza cererii scăzute.

Producţia totală netă de energie electrică este prognozată să fie mai mică faţă de anul trecut (2022: 5 TWh), reflectând revizia prelungită a întregii capacităţi a centralei de la Brazi în primul trimestru din 2023 (2022: o lună pentru întreagă capacitate şi o luna pentru jumătate din capacitate).

Principalele direcţii strategice în sectorul gazelor naturale sunt proiectul Neptun Deep, respectiv obţinerea confirmării planului de dezvoltare de la autoritatea de reglementare şi atribuirea principalelor contracte şi obţinerea permiselor vor urma; Han Asparuh offshore Bulgaria: continuarea activităţii de pregătire în scopul forării unei sonde de explorare în 2024;

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button