Comentarii

Opinie Irina Vasile, Deloitte România: Remunerarea, din nou in centrul atenţiei. Băncile au noi cerinţe de raportare începând din acest an

Egalitatea de remunerare între femei şi bărbaţi şi diversitatea sunt subiecte importante în societatea de astăzi, iar industria serviciilor financiare nu face excepţie. Recunoscând importanţa echităţii, autorităţile de reglementare au adoptat noi iniţiative de raportare menite să diminueze eventuale diferenţe de remunerare între femei şi bărbaţi şi să promoveze diversitatea. Acest exerciţiu de raportare permite băncilor să îşi evalueze propriile structuri de remunerare, să identifice orice discrepanţe bazate pe gen şi să pună în aplicare strategii pentru a elimina astfel de diferenţe.

Presiunea asupra proceselor de remunerare

În ultimii zece ani, remunerarea a fost privită de către autorităţile europene de supraveghere din sectorul serviciilor financiare ca un instrument de gestionare a riscurilor. Sistemele de remunerare pot juca un rol esenţial în atenuarea riscurilor financiare şi de reputaţie. Ca răspuns, organizaţiile ar trebui să adopte politici de remunerare care să promoveze integritatea, comportamentul etic şi asumarea adecvată a riscurilor.

În pofida punerii în aplicare a acestor măsuri timp de aproape un deceniu, persistă dezechilibre substanţiale de gen. Potrivit celei mai recente analize a Autorităţii Bancare Europene (ABE), publicată în martie 2023, femeile ocupă doar 28% din poziţiile din consiliile de administraţie şi doar 18% din rolurile de director executiv în băncile aflate sub supravegherea sa. În plus, 27% dintre instituţii nu au încă o politică privind diversitatea, iar bărbaţii directori executivi din băncile din UE sunt remuneraţi cu 9,48% mai mult decât femeile.

Ghidul ABE privind evaluarea comparativă (benchmarking) a remuneraţiei impune noi raportări

Autoritatea Bancară Europeană a recunoscut importanţa egalităţii de remunerare şi a diversităţii în sectorul bancar şi şi-a actualizat cerinţele privind remunerarea şi guvernanţa internă în acest scop, în iunie 2022. Aceste noi reglementări încurajează băncile să stabilească politici şi practici de remunerare neutre din punctul de vedere al genului, asigurându-se că toţi angajaţii primesc aceeaşi remuneraţie pentru o anumită muncă prestată. Demersul subliniază importanţa unor sisteme de remunerare transparente şi obiective, care să permită monitorizarea eficace a eventualelor diferenţe de remunerare şi luarea de măsuri corective atunci când este necesar.

Analiza comparativă (benchmarking) a diferenţei de remuneraţie între femei şi bărbaţi implică evaluarea şi compararea diferenţelor de remunerare între angajaţii de sex masculin şi cei de sex feminin în cadrul unei organizaţii. Prin analizarea şi înţelegerea acestor disparităţi, organizaţiile pot identifica şi aborda eventuale diferenţe, luând măsuri pentru a implementa o remunerare echitabilă pentru toţi angajaţii. Prin benchmarking, organizaţiile şi autorităţile de supraveghere pot obţine informaţii despre standardele folosite şi bunele practici din industrie.

BNR solicită băncilor locale raportări suplimentare privind remunerarea

Recent, Banca Naţională a României (BNR) a introdus o nouă cerinţă de raportare comparativă (Ordinul nr. 4/2023) privind personalul, remunerarea şi eventualele diferenţe între femei şi bărbaţi, pe baza ghidului Autorităţii Bancare Europene menţionat mai sus (EBA/GL/2022/06). Anumiteinstituţii de credit trebuie să raporteze până la sfârşitul lunii august 2023 date generale privind remunerarea angajaţilor, iar datele privind diferenţele de remunerare între femei şi bărbaţi vor fi publicate pentru prima dată în iunie 2024.

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button