Scopul ascuns al lui Putin. De ce a rupt acordul pentru exporturile de cereale ucrainene. „Ne așteptăm din nou la o recoltă record”
Scopul ascuns al lui Putin. De ce a rupt acordul pentru exporturile de cereale ucrainene. „Ne așteptăm din nou la o recoltă record” / Foto: Kremlin.ru
Se pare că Vladimir Putin are un scop ascuns în legătură cu decizia de a rupe acordul pentru exporturile de cereale ucrainene.
Se pare că președinte Rusiei, Vladimir Putin a avut un scop ascuns atunci când a luat decizia de a rupe acordul pentru exporturile de cereale ucrainene. Acum acesta le promite țărilor africane cereale, în pofida sancţiunilor occidentale. El a afirmat luni că Rusia poate înlocui cerealele din Ucraina deoarece se prevede o recoltă record în țara sa în acest an, iar în acest context continuarea „acordului cu cereale” este inutilă, scrie Interfax.
„Vreau să vă asigur că țara noastră este capabilă să înlocuiască cerealele ucrainene atât pe bază comercială, cât și gratuită, mai ales că ne așteptăm din nou la o recoltă record în acest an”, a scris președintele rus într-un articol publicat pe site-ul Kremlinului.
Vorbind despre „acordul cu cereale”, Putin a remarcat că o continuare a acestuia ar fi lipsită de sens. Potrivit acestuia, „de aproape un an, în cadrul acordului s-au exportat în total 32,8 milioane de tone de mărfuri din Ucraina, dintre care peste 70% au mers către țări cu venituri mari și medii superioare, inclusiv Uniunea Europeană, în timp ce țări precum Etiopia, Sudan și Somalia, precum și Yemen și Afganistan, au reprezentat mai puțin de un milion de tone în total”.
VEZI ȘI: China cere Rusiei şi Ucrainei să reia rapid exportul de cereale prin Marea Neagră
Vladimir Putin: „Acordul cu cereale” nu și-a justificat scopul umanitar
În același timp, președintele rus a mai afirmat că „niciuna dintre condițiile” acordului „privind retragerea de la sancțiuni a exporturilor rusești de cereale și îngrășăminte către piețele mondiale nu a fost îndeplinită”.
„Mai mult, sunt puse obstacole chiar și în transferul nostru gratuit de îngrășăminte minerale către țările nevoiașe, cele mai sărace. Din cele 262.000 de tone de produse blocate în porturile europene, doar două loturi au fost trimise: 20.000 de tone în Malawi și 34.000 în Kenya. Restul rămân în mâinile fără scrupule ale europenilor”, a mai spus el.
„Având în vedere toate aceste fapte, continuarea „acordului cu cereale”, care nu și-a justificat scopul umanitar, și-a pierdut sensul. Ne-am opus prelungirii în continuare a „acordului” – din 18 iulie, implementarea lui a fost finalizată”, a rezumat Putin.
VEZI ȘI: Rusia respinge posibilitatea ca Turcia să escorteze navele cu cereale ucrainene prin Marea Neagră. „Această opțiune este periculoasă și imposibilă”, spune un ministru rus
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News