Politica

Blestemul Orban, Câțu, Ghinea. Măsurile liberale din guvernarea PSD, dărâmate de guvernări de dreapta. Ce urmează în 2024

Ambasada Statelor Unite a transmis un mesaj voalat guvernului, într-o problemă declanșată în urmă cu trei ani, de premierul Ludovic Orban.

„Ambasada SUA salută și aplaudă eforturile doamnei ministru Turcan de a reîncepe programul de stimulente financiare acordate producțiilor cinematografice”, se afirmă într-o postare publicată pe pagina de Facebook a Ambasadei SUA din București.

În realitate, schema de ajutor de stat pentru cinematografie a fost repornită de precedentul ministru al Culturii, PSD-istul Lucian Romașcanu, care, cu puțin înainte de „rotativa” din luna mai 2023,  a reușit să treacă prin guvern o ordonanță de urgență. Aceasta mută finanțarea, blocată la Ministerul Antreprenoriatului (PNL), la Cultură și Oficiu de Film și Investiții Culturale, înființat prin OUG-ul amintit. În fapt, mesajul Ambasadei SUA este o atenționare voalată adresată noului ministru al Culturii, Raluca Turcan, ca pe fondul crizei bugetară să nu blocheze din nou schema introdusă de PSD în 2018. Temerea americanilor este justificată. Anterior, sub pretextul crizei pandemice, Ludovic Orban a oprit finanțările pentru industria cinematografică. Atunci,  pierderile României au fost estimate la circa 300 de milioane de euro, bani pe care investitorii nemulțumiți din industria cinematografică i-au îndreptat spre alte destinații din regiune, precum Ungaria, Cehia sau Serbia.

Acest caz este doar un exemplu de măsură eminamente liberală, gândită și promovată de PSD pentru lansarea unui sector cu un potențial mare de creștere, dar care este blocată ulterior, chiar de cei care ar fi trebuit să fie promotorii principali ai unor astfel de politici.

O altă măsură pro-business promovată în guvernarea PSD, care a a fost sistată de PNL imediat după schimbarea guvernării, a fost programul Start-Up Nation, prin care social-democrații reușiseră să creeze în perioada 2017-2019, peste 64.000 de locuri de muncă și să aducă venituri la buget de două ori mai mari decât sumele alocate în program. Imediat după înlăturarea PSD de la guvernare, din 2019,  Virgil Popescu a oprit finanțarea programului, invocând lipsa resurselor bugetare.

IT-ul și construcțiile, motoarele creșterii economice

Cea mai recentă controversă de acest gen se referă la eliminarea facilităților fiscale din IT, construcții și agricultură. Toate cele trei facilități au fost introduse în guvernările PSD.

În iunie 2019, președintele PNL, Ludovic Orban susținea că retragerea facilității din sectorul IT ar face parte din „principiile bunei guvernări”. Mai târziu, în ianuarie 2020, când era deja premier, Orban relua ideea într-o abordare egalitaristă: „Tratamentul fiscal egal al cetățenilor și al firmelor reprezintă un obiectiv al guvernării noastre”.

Aceeași abordare critică față de astfel de măsuri pro-business a avut-o și Florin Cîțu, care spunea despre facilitățile din sectorul construcțiilor că „prin introducerea măsurii s-au creat numai probleme. Dacă susții un sector creezi distorsiuni în restul economiei”.

Datele arată, însă, că IT-ul și construcțiile au fost motoare importante pentru creșterea economică a României. Facilitățile din agricultură încă nu au avut timp să își arate eficiența, pe de o parte pentru că au fost introduse de curând, în mai 2022, iar pe de altă parte,

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button