Al doilea atac al podului Kerci provoacă haos în Crimeea
În octombrie 2022, explozia unui camion plin cu dinamită pe construcția de 20 de kilometri care leagă continentul de Crimeea a reprezentat un atac prin care Kievul îi transmiteau lui Putin că războiul nu se va purta numai pe teritoriul Ucrainei.
Acum, cele două proiectile care au lovit din nou podul au provocat o încetinire majoră a transferului de militari, arme și provizii din Rusia către frontul de sud.
Operațiunea a fost executată, cel mai probabil, de două drone navale, conform martorilor și experților militari, iar atacul arată că forțele ruse nu pot asigura o pază eficientă importantei construcții.
Schimbarea majoră a strategiei de luptă pentru forțele ucrainene a atins punctul culminant în dimineața zilei de luni, 17 iulie, atunci când podul Kerci a fost lovit de două proiectile.
Podul Kerci, distrugere
Sursa: Crimeea TV 24
Este pentru a doua oară de la începutul conflictului când importantul obiectiv strategic al rușilor este distrus de ucraineni.
Prima dată s-a întâmplat în octombrie 2022, atunci când un TIR plin cu dinamită a fost detonat la trecerea pe pod, o operațiune a forțelor speciale ucrainene, neasumată niciodată.
Daunele produse atunci au avut un impact limitat, iar importantul drum de trecere peste Marea Azov a fost refăcut destul de rapid. În luna februarie a acestui an, traficul rutier și feroviar s-au reluat complet.
De această dată, explozia a fost mai puternică, iar daunele sunt majore.
„Au fost două lovituri, una la ora 03:04 dimineața, iar cea de a doua la 03:20. Ca urmare a exploziilor, s-a prăbușit un segment din calea de rulare auto de pe un sens, iar un alt segment, de pe sensul opus s-a desprins de pe pilonul de susținere”, a scris Vladimir Rogov, un blogger rus, pe canalul său de Telegram.
Podul Kerci, partea de rulare auto
Sursa: Telegram/ Rusia
După o încetinire a operațiunilor de pe fronturile de sud și est, provocate de rețelele de tranșee și întinsele terenuri de mine ale rușilor, conducerea armatei de la Kiev a decis să intensifice acțiunile de distrugere a infrastructurii militare și de transport a Rusiei prin lovituri de artilerie și atacuri punctuale astfel încât să producă pagube mari și incapacitate de susținere a sistemului defensiv.
Autoritățile din Rusia au inspectat podul imediat după explozii și au anunțat că infrastructura feroviară a acestuia nu a avut de suferit, circulația urmând să se reia cât mai curând posibil.
Podul Kerci este vital pentru Rusia în ce privește apărarea peninsulei Crimeea, dar și susținerea forțelor militare care luptă pe frontul de sud din Ucraina.
O scoatere din uz al acestuia ar lăsa Kremlinul cu o singură cale de acces spre Crimeea, din est, prin Mariupol spre Melitopol și apoi în nordul peninsulei, un drum lung care trece prin zona de conflict, transporturile rusești desfășurându-se în raza de acțiune a sistemelor de artilerie HIMARS,