Comentarii

Complicatul drum al Suediei spre NATO și schimbarea uimitoare a lui Erdogan

Cinci luptători ucraineni din Mariupol coboară dintr-o dubă pe pista aeroportului, se grăbesc să-și îmbrățișeze președintele și urcă treptele avionului care-i va duce la Kiev.

Ostatici în Turcia, în urma unei înțelegeri între Rusia și Ucraina, arbitrate de Ankara, războinicii de la Azovstal înregistrează o victorie simbolică. Au fost eliberați fără acordul lui Putin.

Un steag ucrainean, care flutură pe pista aeroportului în timp ce avionul prezidențial decolează, marchează o schimbare neașteptată și profundă în politica lui Recep Erdogan, liderul autoritar al Turciei.

  • Ankara a dat semnalul încheierii neutralității auto-impuse și trecerea în tabăra statelor care susțin cauza Ucrainei în fața agresiunii ruse.
  • Jens Stoltenberg: Erdogan a fost de acord să transmită protocolul de aderare a Suediei la NATO către parlament cât mai curând posibil.
  • În 25 februarie, la o zi după anunțarea invaziei, Suedia și Finlanda intră într-o fază de cooperare consolidată cu NATO.
  • În luna mai 2023, 62% dintre cetățenii Suediei susțineau aderarea țării lor la NATO, în iulie 2022, suportul era de 64%, iar în 2014, aderarea la NATO se bucura de sprijinul a doar 28% dintre cetățeni.
  • Acordul Turciei îl va atrage automat și pe cel al Ungariei, al doilea stat din alianță care avea obiecții cu privire la aderarea Suediei.

Volodimir Zelenski a ajuns la Ankara, Turcia, la sfârșitul săptămânii trecute după un turneu în mai multe state europene pentru a se asigura de o susținere tot mai largă în contextul summitului NATO din Lituania.

Recep Erdogan, care în luna mai a câștigat cel de-al treilea mandat de președinte, l-a primit pe liderul de la Kiev într-un mod neașteptat de deschis, printr-o schimbare radicală a politicii externe a Turciei.

Dacă până acum, Erdogan a jucat, mai degrabă, la două capete în ce privește războiul din Ucraina, liderul de la Ankara i-a pregătit lui Zelenski două mari surprize.

Prima a fost o declarație de susținere, fără echivoc, a aderării Ucrainei la NATO, iar a doua, i-a eliberat pe cei cinci prizonieri de război din Batalionul Azov, aflați în Turcia, un fel de garanție pentru Rusia în urma acordului arbitrat de Ankara la finalul bătăliei de la Azovstal când militarii ucraineni s-au predat forțelor ruse.

Eliberarea celor cinci, printre care se afla și comandantul batalionului, colonelul Denis Prokopenko, a fost făcută fără acordul Moscovei, ceea ce a dus la o reacție dură a Rusiei.

ANKARA, TURCIA. Volodimir Zelenski îi strânge mâna lui Denis Prokopenko, comandantul Batalionului Azov, eliberat de Erdogan, fără acceptul lui Putin. În Turcia se aflau cinci prizonieri de război ucraineni, găzduiți în urma unei înțelegeri negociate în momentul în care luptătorii din Azovstal s-au predat în mâinile forțelor ruse – Foto: Hepta.ro

Deciziile lui Erdogan au reprezentat semnalul încheierii neutralității auto-impuse și trecerea în tabăra statelor care susțin cauza Ucrainei în fața agresiunii ruse.

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button